17.02.2020 SPRÁVY

ČESKO: Rómovia sú znepokojení zvolením Stanislava Křečka do pozície ombudsmana.

Foto: ČTK

Česko má od minulého týždňa nového verejného ochrancu práv. Stal sa ním Stanislav Křeček, nominant prezidenta Miloša Zemana, ktorý uspel v druhom kole tajnej voľby. 
"My, občianski členovia Rady vlády ČR pre záležitosti rómskej komunity vyjadrujeme znepokojenie nad voľbou Stanislava Škřečka do pozície ombudsmana. K našim obavám o strate základného zmyslu existencie tohto úradu, nás vedú súčasné mediálne výroky Stanislava Škrečka, v ktorých k diskriminácii a ľudským právam neprisudzuje zodpovedajúci rešpekt a vážnosť," uviedol pre Gipsy Television Tomáš Ščuka, jeden z členov Rady vlády ČR pre záležitosti rómskej komunity.

S týmto názorom súhlasia aj ďalší občianski členovia rady vlády a to Ján Husák, Čeněk Růžička, Josef Stojka, Zdeněk Guži, Štefan Oláh, Iveta Theuserová a Petr Torák. Tvrdia tiež, že postoj nového verejného ochrancu práv je v rozpore s činnosťou nezávislých verejných inštitúcií, ktoré majú pomáhať obetiam diskriminácie a majú podporovať rovnaké zaobchádzanie.

"Pre všetky uvedené skutočnosti, v nás osobnosť pána Škřečka vyvoláva pre zmieňované výroky v médiách o nutnosti hájiť práva väčšinovej spoločnosti, nedôveru a obavy, že úrad pod jeho vedením bude práva menšín zanedbávať," dodal Ščuka.

Občianski členovia Rady vlády ČR pre záležitosti rómskej komunity sa preto chcú stretnúť s novým ombudsmanom, aby diskutovali o budúcnosti ľudských práv a o tom, aká je úloha ombudsmana.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.