06.09.2019 SPRÁVY

Bývalá splnomocnenkyňa a šéfka ústavu poslali Ficovi jasný odkaz! Šéf Smeru sa tomu nepoteší.

Koláž: Gipsy Television

Vyjadrenia byvalého premiéra Roberta Fica vyvolali pohoršenie nielen medzi politikmi, ale aj medzi Rómami. Tí predsedovi Smeru-SD poslali jasný odkaz. 

”Ani doteraz sme nemali ilúzie o postojoch Róberta Fica voči Rómom, no po zhliadnutí jeho podporného videa pre Milana Mazureka je nad slnko jasnejšie, že mu ide len o volebné víťazstvo, a to aj za cenu podnecovania k extrémizmu. Jeho verejné prihlásenie sa ku kotlebovcom používajúcim slovník nacistického Nemecka ho zaradilo medzi absolútne neprijateľných politikov, ktorí by mali natrvalo opustiť verejný politický život,“ uviedla šéfka Ústavu romologických štúdií Univerzity Konštantína filozofa v Nitre.

 

Rusnáková zároveň dodala, že obhajobu rasistických výrokov od človeka, ktorý dopustil, aby sa nenávisť stala legitímnym politickým nástrojom považuje za posledný a prázdny pokus o získanie dávno strateného politického kreditu a o prekrytie káuz Smeru-SD.

J. Rusnáková: Fico, vy klamete!

Šéfka Ústavu romologických štúdií, ktorá je zároveň poradkyňou prezidentky SR Zuzany Čaputovej uviedla, že vyjadrenia R. Fica vykazujú všetky znaky špecifickej formy „protirómskeho“ rasizmu. “Sme presvedčení, že každá vaša veta vo zverejnenom videu je klamstvom, vrátane tvrdenia o názoroch celého národa. Neočakávame, že naše slová budú mať na vás akýkoľvek účinok, radi by sme Vám však oznámili, že si veľmi prajeme, aby ste z politickej scény odišli,” dodala Rusnáková.

K. Orgovánová: Stratili ste súdnosť a ste diskvalifikovaný!

Vyjadreniami Roberta Fica je pubúrená aj bývalá splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Klára Orgovánová. “Táto krajina nežije iba vašimi politickými preferenciami, to iba vy bez nich nedokážete žiť. Dávno ste stratili súdnosť a ste diskvalifikovaný pre slušný politický život. Národ si nemyslí to, čo vy a najvyšším súdom odsúdený poslanec. Urážate stovky starostov, poslancov a všetkých obyčajných ľudí, ktorí sa každodenne s rómskym problémom stretávajú, roky ho riešia, nevzdávajú to. Narozdiel od vás, nepotrebujú týchto ľudí ponižovať,” povedala pre Gipsy Television držiteľka štátneho vyznamenania Rad Ľ. Štura I. triedy, Klára Orgovanová.

 

Klára Orgovánová zároveň Robertovi Ficovi odkázala, aby kotlebovcom nezávidel pozornosť médií, ktorú ĽSNS vyvoláva vďaka svojim výrokom a postojom. “Čo vám bráni v tom, aby ste boli ešte lepší, ešte primitívnejší, máte na to. Rómovia vám dávajú mnoho inšpirácií a problém s presvedčením, že sú menejcenní, ste predsa nikdy nemali. Buďte kreatívnejší. Čo vám bráni, aby ste presnejšie pomenovali tú pravdu, ktorú pozná každý chlap pri pive v krčme. Čo ste vy horší? Vy, agent Európskeho súdu pre ľudské práva, opakovaný premiér, kandidát na prezidenta, túžiaci predseda Ústavného súdu SR, docent, JUDr., Csc. Máte na to predpoklady, tak si vylejte svoje srdce, chceme vás počuť, budú o vas písať všetky noviny a narastú vam preferencie vďaka vašej nenávisti voči jednej skupine obyvateľov tejto krajiny, povedala pre Gipsy Television Klára Orgovánová.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.