08.04.2020 SPRÁVY

Buďte šťastní vystriedalo buďte zdraví! Dnes je Medzinárodný deň Rómov.

Zabudnite na koncerty, výstavy či futbal. Tradičné podujatia pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov dnes nebudú. Dôvodom je šíriaci sa koronavíru. Z tohto dôvodu sú zakázané aj hromadné podujatia. 

Kým v predchádzajúcich rokoch v tento deň médiá informovali o tom kde a aké kultúrne podujatia sa organizujú, v roku 2020 je to inak. Nový koronavírus ochromil celú spoločnosť. Tým pádom ani Rómovia dnes nebudú oslavovať svoju hrdosť, kultúru či unikátnosť svojho jazyka prostredníctvom rôznych podujatí.

Čo popriať Rómom v tento deň?

Rómom v tento deň netreba priať "Buďte šťastní" ale skôr "Buďte zdraví". Nie na margo medializovaných informácií, ale skôr preto, lebo zdravie je v tejto dobe dôležité bez rozdielu veku, pohlavia či rasy. V tejto dobe si to zrejme uvedomuje oveľa viac ako inokedy. 

MDR je dňom nádeje!

Medzinárodný deň Rómov pripadá na 8. apríla. Verejnosť si každoročne pripomína tento deň na počesť 1. svetového kongresu Rómov - Romano kongreso lumiakro, ktorý sa konal 8. – 12. apríla 1971 v Spojenom kráľovstve. Toto stretnutie bolo vyvrcholením dovtedajšieho úsilia rómskych komunít o vyjadrenie svojej vzájomnosti na medzinárodnej úrovni a zároveň prvým oficiálnym a jednotným politickým vystúpením Rómov. Zástupcovia rómskeho hnutia zo 14 krajín vtedy deklarovali svoj spoločný pôvod, etnické pomenovanie Róm, jazyk a prihlásili sa ku krajine svojho pôvodu, k Indii. Na kongrese sa dohodli na prijatí svojich národných symbolov: rómskej hymny a vlajky, ktoré zároveň vyjadrujú medzinárodné hnutie Rómov.

Z nášho archívu sme vybrali priania známych osobností.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.