21.03.2022 SPRÁVY

Británia: Wales zákonom zakázal fyzické tresty detí.

Ilustračné foto

Nový zákon zakazujúci akúkoľvek formu telesných trestov detí vstúpil v pondelok do platnosti v  britskej historickej krajine Wales.

Zákonom budú odteraz zakázané fyzické tresty detí vrátanie faciek, bitia a trasenia zo strany ich rodičov alebo vychovávateľov. Vzťahuje sa to aj na deti, ktoré sú vo Walese iba na návšteve.

Zmena tiež znamená, že udretie dieťaťa sa bude považovať za klasické napadnutie – tak isto, ako by bolo zaň považované aj v prípade dospelého. Rovnaký zákon je v súčasnosti v platnosti už aj v Škótsku. Dávanie faciek dieťaťu bolo už predtým považované za nezákonné, avšak povolené v prípade, že ide o primeraný trest. V takejto podobe zostáva zákon naďalej v platnosti v Anglicku i Severnom Írsku.

Čo však je považované za primeraný trest, závisí od viacerých faktorov: od veku dieťaťa, či po údere zostali na tele dieťaťa stopy, alebo či bola pri treste použitá päsť, prípadne nejaký nástroj, napríklad palica či opasok. "V modernom Walese už nie je miesto pre fyzické tresty," uviedol vo vyhlásení tamojší premiér Mark Drakeford.

Zákony proti fyzickým trestom detí prijalo už viac než 60 krajín sveta. Podľa Dohovoru OSN o právach dieťaťa by mali byť deti chránené od akejkoľvek fyzickej i mentálnej ujmy.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.