23.03.2020 SPRÁVY

Británia obmedzuje pohyb osôb na tri týždne.

Britská vláda v pondelok nariadila obmedzenie pohybu osôb na obdobie troch týždňov s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Nové opatrenia oznámil v pondelok večer britský premiér Boris Johnson. Koronavírus je podľa neho najväčšia hrozba, akej jeho krajina čelila za posledných niekoľko desaťročí. "Ak v tom istom čase vážne ochorie príliš veľké množstvo ľudí, Národná zdravotná služba (NHS) nebude schopná to zvládnuť," povedal a dodal, že to znamená vyššiu pravdepodobnosť úmrtí nielen z dôvodu koronavírusu, ale aj ďalších ochorení.

"Od tohto večera musím dať britským občanom veľmi jednoduchý pokyn - musíte zostať doma. Rozhodujúca vec, ktorú musíme urobiť, je zastaviť šírenie ochorenia medzi domácnosťami," povedal Johnson.

Ľudia budú mať povolené opustiť svoje domovy len v obmedzenom množstve prípadov, ktoré zahŕňajú nákup základných potrieb, telesné cvičenie, lekárske ošetrenie, poskytovanie starostlivosti alebo pomoci zraniteľným osobám a cesta do a z práce - v prípade, že je to nevyhnutné a nie je možné vykonávať prácu z domu.

Opatrenia vstúpia do platnosti okamžite a budú trvať po dobu najmenej troch týždňov. Obmedzenia takisto zahŕňajú zatvorenie všetkých obchodov, ktoré nie sú nevyhnutné, knižníc, telocviční, ihrísk a bohoslužobných miest. Zakázané budú aj verejné zhromaždenia viac ako dvoch ľudí, čo sa však nevzťahuje na ľudí, ktorí žijú v jednej domácnosti.

Polícia bude mať právomoc vynútiť si dodržiavanie týchto opatrení prostredníctvom pokút a rozohnania zhromaždení. Nebudú sa konať žiadne spoločenské udalosti, s výnimkou pohrebov. V Británii zaznamenali celkovo 6650 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 335 úmrtí.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.