22.02.2021 SPRÁVY

Británia: Časť žiakov v Škótsku a vo Walese sa od pondelka vracia do škôl.

Časť žiakov v Škótsku a vo Walese sa od pondelka vracia do škôl. V Severnom Írsku sa návrat do škôl začne až od 8. marca. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

V Škótsku sa od pondelka vracajú do škôl žiaci predškolského vzdelávania a žiaci prvých troch ročníkov základných škôl. Škótska premiérka Nicola Sturgenonová má v najbližších dňoch oznámiť ďalší postup v súvislosti s lockdownom.

Waleský premiér Mark Drakeford vyjadril presvedčenie, že požiadavka, aby ľudia zostali doma, bude môcť byt zrušená v priebehu troch týždňov. V tom istom čase by sa mohli otvoriť niektoré z obchodov, ktoré nie sú nevyhnutné, či kaderníctva. Deti vo veku od troch do siedmich rokov sa vo Walese od pondelka postupne začínajú vracať do škôl. Do škôl sa vrátia aj študenti stredných odborných škôl v študijných programoch, ktoré si vyžadujú praktickú výučbu, uvádza na svojej webovej stránke waleská vláda.

Severoírsky minister zdravotníctva Peter Weir podľa BBC odmietol vyhliadky na možné uvoľnenie opatrení v období pred Veľkou nocou. Vláda má súčasné opatrenia prehodnotiť 18. marca. Žiaci predškolského vzdelávania a žiaci prvých troch ročníkov základných škôl sa do lavíc vrátia 8. marca. O dva týždne neskôr sa vrátia k dištančnej výučbe, aby do škôl mohli nastúpiť študenti posledných troch ročníkov stredných škôl.

Britský premiér Boris Johnson má v pondelok predstaviť plán na postupné uvoľňovanie pandemických opatrení v Anglicku. Wales, Škótsko a Severné Írsko majú počas pandémie právomoc na zavádzanie vlastných opatrení na svojom území.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.