BRATISLAVA: Pre rómske deti v obci Olejníkov postavia výchovné centrum

ilustračné foto TASR

Bratislava 20. septembra 2011 (TASR) - Zbor Dobrovoľníkov Maltézskeho rádu na Slovensku dnes daroval východoslovenskej obci Olejníkov 26.000 eur. Prezident slovenského rádu Anton Šafárik to potvrdil podpisom darovacej zmluvy so starostkou obce Evou Bartošovou.

Peňažný dar je určený na projekt integrácie rómskych detí v obci. Obecný úrad za peniaze kúpi rodinný dom s pozemkom, ktorý bude slúžiť ako výchovné centrum pre rómske deti v predškolskom veku. "V centre by si mali osvojiť zásady spolužitia v kolektíve, základné hygienické návyky, pravidlá stolovania či správania sa a v neposlednom rade deti prejdú prípravou vo výučbe slovenského jazyka pred nástupom do základných škôl a školských zariadení,"

 

V osade na okraji obce Olejníkov žije vyše 200 Rómov. Z nich 45 je detí v predškolskom veku.
Anton Šafárik dnes navštívil aj pastoračné centrum Saleziánov Dona Bosca na Luníku IX, na dostavbu ktorého Maltézsky rád prispel čiastkou 50.000 eur. "V rámci projektu integrácie rómskych detí na Slovensku rád v najbližšom období podporí finančne a vlastnou dobrovoľníckou službou aj projekt Komunitného centra v lokalite Nitra - Orechov dvor," dodala Moyšová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.