BRATISLAVA: Na protest Rómov by mohlo podľa Hlinu prísť až 500 ľudí

ilustračné foto TASR

Bratislava 20. septembra 2011 (TASR) - Na protest Rómov v Bratislave, ktorý sa má uskutočniť v stredu (21.9.) poobede, môže prísť až 500 ľudí. Pre TASR to uviedol jeho hlavný organizátor, občiansky aktivista Alojz Hlina. Znížil tak svoj pôvodný odhad - až 1000 protestujúcich.
"My sme na základe konzultácií aj so samosprávou a políciou vzhľadom na to, že prebieha výstavba pri Národnej rade SR, upravili počet účastníkov na 500," povedal Hlina. Reálny počet ľudí, ktorí v stredu prídu do Bratislavy, sa však podľa neho nedá odhadnúť skôr, ako sa skutočne zhromaždia.
 

Ich počet by však mohli ovplyvniť aj podozrivé telefonáty, o ktorých dnes aktivista napísal aj vo svojom blogu. "Niekto si dáva námahu a prácu a obvoláva rómskych starostov a nielen ich. Predstavuje sa, že je z úradu vlády a odhovára Rómov z účasti na zhromaždení," uviedol. V súčasnosti Hlina nevidí dôvod toto konanie hlbšie skúmať. "Nevylučujem však, že potom následne by sme sa chceli k tomu vrátiť. A myslím, že kto to robil, sa bude dať aj zistiť," dodal.

 

Rómovia prídu do Bratislavy vyjadriť svoju nespokojnosť so súčasnou sociálnou situáciou a zároveň predniesť svoje návrhy na riešenie ich problémov. Podľa predbežných informácií by mali doraziť do hlavného mesta vlakmi približne o 12. hodine. Následne je naplánovaný ich presun na Hodžovo námestie pred Prezidentský palác, kde by mali ostať približne pol hodinu. Na záver sa nespokojní Rómovia presunú k budove parlamentu. Tam po krátkom príhovore plánuje organizátor protestujúcich rozpustiť.

 

Podujatie je podľa Hlinu apolitické, preto aj keď nikoho z politikov naň nevolal, môžu ho prísť podporiť. Jediným osloveným bol podľa jeho slov splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák. Ten však poprel, že by nejaké oficiálne pozvanie na akciu dostal. "Sme štátna inštitúcia. Našou pracovnou náplňou nie je pochodovať po meste a keďže riešime iné problémy, iné úlohy, tak sa nezúčastňujeme na takýchto akciách," reagoval. Zároveň poukázal, že stredajšiu akciu vníma skôr ako snahu Hlinu zviditeľniť sa. V čase protestu by mal úrad splnomocnenca zorganizovať tlačovú konferenciu, na ktorej chce informovať o tom, "ako vníma a čo robí v prospech rómskych komunít". Celé podujatie by mali sprevádzať aj zvýšené bezpečnostné opatrenia. V uliciach hlavného mesta budú príslušníci štátnej aj mestskej polície. "Prijali sme adekvátne bezpečnostné opatrenia," uviedol hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva, ktorý konkrétne čísla policajtov nechcel konkretizovať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.