24.09.2020 SPRÁVY

Belgicko ruší povinné rúška na verejnosti.

Belgicko napriek prudkému nárastu nových prípadov nákazy koronavírusom ruší od 1. októbra povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch. Zároveň z doterajších 14 dní skracuje na sedem dobu samoizolácie pre ľudí, ktorí boli v kontakte s osobou s ochorením COVID-19.

Brusel zaviedol 12. augusta jedny z najprísnejších pravidiel pre nosenie rúšok na tvár. Ich nosenie na verejnosti bolo doteraz okrem Bruselu povinné tiež v niekoľkých ďalších mestách. Tamojší predstavitelia ľuďom teraz odporučili, aby ochranné rúška nosili aj po tom, ako to už povinné nebude. Rúška budú musieť Belgičania pritom aj naďalej nosiť v obchodoch, kinách, prostriedkoch verejnej dopravy a na preplnených uliciach.

"Nosenie rúšok je veľmi dôležité, čo sa týka snahy zvládnuť pandémiu. Nemá však zmysel ich zavádzať všade a vždy," povedala belgická premiérka Sophie Wilmesová. Zároveň však dodala, že epidemiologická situácia sa nevyvíja priaznivo. Za uplynulý týždeň evidovalo Belgicko v priemere 1374 novonakazených za deň, čo je o 60 percent viac ako týždeň predtým. Za posledných 14 dní tak na 100.000 obyvateľov pripadlo 136 nakazených. Začiatkom júla stúpal počet infikovaných za deň pritom zhruba o 80.

V Belgicku už ochoreniu COVID-19 podľahlo 9955 ľudí, čo je v prepočte úmrtí na osobu v tomto smere jeden z najvyšších údajov na svete. Pozitívne testovaných bolo v krajine dosiaľ 105.226 osôb. Belgicko však na rozdiel od iných krajín opatrenia nesprísňuje - na verejných podujatiach sa tam stále môže zúčastňovať do 200 ľudí vo vnútri a do 400 vonku. Medzi ďalšie obmedzenia patrí i to, že za mesiac by mali byť ľudia v úzkom kontakte s najviac piatimi ľuďmi mimo členov spoločnej domácnosti. Takzvaný lockdown bol v Belgicku, kde sídlia inštitúcie EÚ a NATO, zavedený 18. marca.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.