AKTUÁLNE: Polícia obvinila 5 ľudí z obchodovania s ľuďmi

foto Prezídium PZ

Bratislava 9. júna 2011 (Gipsy Television/ Katarína Mrňová) - Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite obvinil 5 osôb z trestného činu obchodovania s ľuďmi. Obvinené osoby mali nahovárať poškodené osoby za lukratívnych platových podmienok na prácu vo Veľkej Británii.

Tam im založili bankové účty, z tých však peniaze vyberali len obvinení. Dvom mužom a trom ženám hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Vyšetrovateľ už spracoval podnet na ich väzobné stíhanie. "Minimálne od mája 2008 si skupina podozrivých osôb vytipovala osoby zo sociálne slabších pomerov. Sľúbili im prácu v zahraničí, konkrétne vo Veľkej Británii. Podľa policajných informácií im nahovorili, že budú pracovať vo firme na zber, spracovanie a čistenie zeleniny. Za prácu si podľa nich mohli zarobiť 20.000 slovenských korún (638 eur) až 80.000 slovenských korún (2.655 eur) mesačne," pre Gipsy Television uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Andrea Dobiášová.

 

Po dohode ich prepravili autobusmi do Londýna a následne autami do mesta Peterborough. Osoby sú podozrivé, že tu ich nútili pracovať pri páse 8 až 16 hodín denne a 7 dní v týždni. Nútili ich pracovať pod hrozbou vyhrážok, obmedzovania osobnej slobody a zastrašovaním. Vyhrážali sa im napríklad, že keď nebudú pracovať, nedostanú jesť. Podozrivé osoby inkasovali za ich prácu rôzne finančné obnosy, im však vyplácali len minimum. Napríklad im dali za mesačnú prácu 5 libier s tým, že ich oklamali, že peniaze im odkladajú a vyplatia neskôr. Zriadili im aj bankové účty, s tých vyberali peniaze len obvinení.


"Policajti odboru obchodovania s ľuďmi Úradu boja proti organizovanej kriminalite zistili tieto informácie na vlastnou operatívno-pátracou činnosťou. Požiadali o spoluprácu políciu vo Veľkej Británii, ktorá spočívala najmä vo výmene informácií. Tie potvrdili, že osoby sú podozrivé z páchania nelegálnej činnosti," vysvetľuje pre rómsku internetovú televíziu Dobiášová.


Začiatkom tohto týždňa Odbor obchodovania s ľuďmi zrealizoval akciu v obci Jarovnice (okres Prešov), zameranú na zadržanie a obvinenie týchto podozrivých ľudí. Do akcie bolo zapojených viac ako 100 policajtov rôznych zložiek a šesť psov. Počas nej vykonali 5 domových prehliadok a 3 prehliadky motorových vozidiel. Zadržali podozrivé osoby a zaistili rôzne dôkazy, platobné karty, doklady, výplatné pásky, počítače a rôzny iný dôkazný materiál.


Na základe toho vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite obvinil Milana H. (41), Marcelu H. (39) Milana H. (22), Anežku H. (21) a Leóna H. (19) z trestného činu obchodovania s ľuďmi. Hrozí im trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Vyšetrovateľ spracoval podnet na návrh na ich väzobné stíhanie.



Preskočiť reklamu
Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.