20.03.2020 SPRÁVY

3144 Slovákov požiadalo o návrat na Slovensko.

Ilustračné foto

Rezort slovenskej diplomacie v súvislosti s výskytom nového koronavírusu eviduje 3144 žiadostí o repatriáciu na všetkých kontinentoch.

"Na Slovensko už pricestovali občania SR z Tirolska, Maďarska či Prahy. V spolupráci s českými a maďarskými partnermi sme prepravili záujemcov z Maroka a Kanárskych ostrovov. Dnes, respektíve zajtra by mal prísť autobus z Ríma, rovnako autobus s 24 našimi občanmi zo Slovinska a Chorvátska. Zajtra by mala do Nemecka priletieť skupina ôsmich slovenských občanov z Dominikánskej republiky, ktorí boli repatriovaní špeciálnym nemeckým letom. Nasledovať bude ich doprava na Slovensko. Pozajtra očakávame príchod troch autobusov z Británie a ďalších troch autobusov z Holandska a 21. až 22. marca očakávame prílet našich občanov z Londýna," uviedol Juraj Tomaga z ministerstva zahraničných vecí. Dodal, že let zo Spojených štátov je v procese príprav.

Pri zabezpečení návratu na Slovensko majú prednosť tehotné ženy, maloletí, občania vyslaní do zahraničia za prácou a študenti slovenských univerzít. Najviac záujemcov je v Spojenom kráľovstve a v Spojených štátoch. Vysoký záujem je aj v Madride, v Rakúsku či v Berlíne.

"Pre všetkých občanov, ktorým pomôžeme s návratom do vlasti, platí povinná nariadená karanténa v zariadení určenom Ministerstvom vnútra, ktorá po negatívnom výsledku testovania môže pokračovať v domácom prostredí," uzavrel rezort diplomacie.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.