02.08.2022 SPRÁVY

2. august upozorňuje na holokaust Rómov počas druhej svetovej vojny

foto: dirkdeklein.net

Medzinárodný deň spomienky na holokaust Rómov, pripadajúci na 2. augusta, poskytuje príležitosť, aby si obyvatelia jednotlivých európskych štátov pripomenuli a uznali, že aj Rómovia ako etnická skupina boli v čase druhej svetovej vojny vystavení deportáciám a likvidácii.

Na druhý augustový deň v roku 2017 pripadá 73. výročie likvidácie "cigánskeho" koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Čo sa udialo?

V noci z 2. na 3. augusta 1944 bol "cigánsky" koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau ako súčasť vyhladzovacieho nacistického tábora zlikvidovaný. Menšiu časť tamojších väzňov deportovali do koncentračných táborov Buchenwald a Ravensbrück - premiestnili tam približne 490 rómskych žien. Po ich odchode bolo ohlásené uzatvorenie blokov. Do plynových komôr odviezli 2897 rómskych mužov a žien vrátane starcov a detí. Nikto z nich neprežil. Podľa predpokladov podobný osud postihol približne 21.000 európskych Rómov, ktorých do Auschwitzu-Birkenau deportovali.

Podľa stránky Romove.radio.cz neprežilo "cigánsky" tábor v Auschwitzi-Birkenau takmer 20.000 Rómov a Sintov z rôznych krajín. Celkový počet rómskych obetí druhej svetovej vojny sa pohybuje od 250.000 do 500.000 osôb.

Každý rok sa začiatkom augusta na mieste "cigánskeho" tábora konajú pietne spomienkové stretnutia. Najmä z iniciatívy poľských Rómov a medzinárodných rómskych organizácií si od začiatku 90. rokov pripomínajú nielen Rómovia 2. august ako Medzinárodný deň spomienky na holokaust Rómov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.