30.09.2019 SHOWBIZ

Súd začal pojednávať mafiánsku popravu Róberta Holuba.

Foto: PZ SR

Pred súd sa dostal prípad mafiánskej vraždy z 90. rokov minulého storočia. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici začal pojednávať mafiánsku popravu Róberta Holuba. Na lavicu obžalovaných sa posadil Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, a štvorica spoluobžalovaných.

Róbert Holub bol zavraždený 5. októbra 1997 dávkou zo samopalu v izbe nemocnice na Kramároch v Bratislave. Od jej spáchania uplynie tento týžden 22 rokov.

Pôvodne boli z tejto vraždy obvinení siedmi muži, no dvaja z nich, bývalý banskobystrický boss Mikuláš Černák, prezývaný Miki, a bývalý člen východoslovenskej vetvy podsvetia Alexander Horváth (Šani), už svoj trest poznajú.

Súd sa bude zaoberať iba vinou či nevinou Lališa, Jozefa Roháča (Potkan), Martina Biháriho (Rus), Alojza Kromku (Čistič) a Ladislava Badóa.

Prvý pokus zlyhal

Vražda Holuba je v poradí tretí skutok rozsiahlej obžaloby. Podľa jej znenia v septembri 1997 Černák rozhodol, že Holub bude odstránený a naplánoval jeho vraždu. Dôvodom malo byť jeho nahradenie Karolom Kolárikom (Karči), ktorý bol dovtedy v hierarchii Holubovej skupiny na druhom mieste, a údajne i obavou, že Holub bude spolupracovať s políciou.

Černák sa s Lališom, Kromkom a Roháčom dohodol, že Holuba zastrelí Roháč, ktorého košický boss nepoznal, a že ho na miesto činu dovezie na motorke Kromka.



Obaja s Lališom pricestovali do Košíc. Na pláne zavraždiť Holuba spolupracovali aj Kolárik, Badó a Horváth. Poznajúc bossove zvyky Černáka informovali, že často využíva čerpaciu stanicu Slovnaft na Sídlisku KVP.

Ako uvádza obžaloba, Kolárik zabezpečil pre Lališovu skupinu v Košiciach byt, kde prespali a Horváth tam priniesol tašku plnú zbraní. Roháč si vybral samopal vz. 61 škorpión.



Z bytu odišli 22. septembra na kradnutej motorke zn. BMW. Kromka a Roháč čakali v blízkosti pumpy dovtedy, kým sa tam neobjavil Holub a najatý vrah na neho spustil streľbu. Cieľ netrafil ani raz a z miesta činu ušli.

Aktuálna obžaloba pokračuje novým plánom na zavraždenie Holuba. Černák sa ho rozhodol vylákať do Bratislavy pod zámienkou, že mu dodá Čističa. Stretnutie sa uskutočnilo v hoteli Danube na Rigeleho ulici, kam s košickým bossom pricestoval 22. septembra i jeho verný ochrankár Štefan Fabian (Fabo), Dušan Borženský (Borža) a Badó. Za strelca bol opäť určený Roháč.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.