Cancún, 26.2.2014 SHOWBIZ

RÓMSKA HUDBA SMÚTI: Zomrel legendárny gitarista Paco de Lucia

foto Gipsy Television

Svetoznámy španielsky gitarista Paco de Lucia zomrel v stredu vo veku 66 rokov v Mexiku. Zomrel na následky srdcového infarktu, keď sa na pláži hral so svojimi vnúčatami. Informáciu priniesol spravodajský portál BBC.co.uk.

Smrť jedného z najlepších flamenco gitaristov oznámil hovorca starostu španielskeho mesta Algeciras, v ktorom sa hudobník narodil. Pôvodným menom Francisco Sánchez Gómez sa narodil 21. decembra 1947. Na gitaru hral od skorého detstva a počas svojej kariéry vynikol najmä ako majster tradičného španielskeho štýlu flamenco. Okrem toho sa venoval aj klasickej a džezovej gitare.




Paco de Lucia bol preslávený najmä sériou albumov v štýle flamenco, ktoré nahral v 70-tych rokoch minulého storočia. Venoval sa aj iným štýlom hudby, ako napríklad džezu. Svetovú slávu a obdiv mu priniesla aj spolupráca s džezovým pianistom Chickom Coreom i s ďalšími dvoma  gitarovými legendami Alom Di Meolom a Johnom McLaughlinom.

V roku 1983 vytvoril hudbu a sám si aj zahral gitaristu vo filme Carmen režiséra Carolsa Sauru, ktorá v roku 1985 získala cenu BAFTA za najlepší cudzojazyčný film.



V jeho rodnom meste vyhlásili oficiálny dvojdňový štátny smútok, informovala agentúra Reuters. Správa o jeho smrti sa rýchlo rozšírila najmä medzi Španielmi, ktorí používajú sociálnu sieť Twitter. ,,Odpočívaj v pokoji. V nebi môžeš učiť anjelov hrať na gitaru," napísal jeden z jeho fanúšikov. ,,Dnes zomrel jeden z mojich hrdinov a jeden z najlepších hudobníkov na svete," vyjadril sa ďalší z obdivovateľov jeho tvorby.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.