REQUIEM FOR AUSCHWITZ: Moderátorka Gipsy Television Petra Šarkoziová "Ešte teraz mi behajú zimomriavky po tele"

foto Gipsy Television

Praha, 15. november 2012 (Gipsy Television) - Tvár spravodajskej relácie Hiri, ktorú vysiela Gipsy Television, Petra Šarkoziová sa ocitla minulý týždeň na českej premiére koncertného prevedenia skladby Requiem for Auschwitz. Dielo zložil holandský hudobník rómskeho pôvodu Roger Moreno Rathgeb.

Requiem za Osvětim je medzinárodný projekt, ktorého jadrom je koncertné prevedenie skladby Requiem for Auschwitz. Zložil ho holandský hudobník rómskeho pôvodom Roger Moreno Rathgebem. Jeho cielom bolo prispieť k piete všetkých obetí holocaustu, vrátane tých rómskych a rozšíriť práve tú časť európskej a celosvetovej debaty, ktorá konečne posledných dvadsať rokov otvorila priestor pre fakty o rómskych obetiach.

 

"Koncert bol plný emócií a vyslovenia úcty, uznania všetkým obetiam holocaustu. Ešte teraz mi behajú zimomriavky po tele. Rómsky a Sinti filharmonický orchester a Kuhnuv zmiešaný zbor dokázal previesť poslucháča do najväčšieho utrpenia ľudstva na Zemi. Pre mňa bol tento koncert výnimočný najmä tým, že bol doplnený o recitáciu básne v rómskom jazyku a prvou rómskou sólistkou vystupujúcou na pódiu v Rudolfíne.Záver koncertu spočíval v naších deťoch. Do nich vkladáme nádej, že holocaust sa už nikdy nezopakuje. Keď som odchádzala z koncertnej sály mala som zmiešané pocity" vyznáva sa tvár Gipsy Television Petra Šarkoziová.

 

Hudobná časť odznela poprvýkrát na svetovej premiére v Amsterdame (3.5.2012) a potom v Tilburgu (4.5.2012). Tento projekt bol realizovaný za finančnej podpory Európskej únie pod záštitou Thorbjorna Jaglanda, generálneho tajomníka Rady Európy, Petra Nečasa, predsedu vlády České republiky a Bohuslava Svobody, primátora hlavného mesta Prahy.

Pozrite si koncert TU

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.