PUBLIKUS INTÉZET: Väčšina Maďarov vníma Rómov ako zdroj nebezpečenstva

ilustračné foto Gipsy Television

Budapešť 24. júla 2012 (TASR) - Väčšina Maďarov vníma Rómov ako zdroj nebezpečenstva, bezpečnosť spoločnosti podľa nich ohrozujú už aj samotným zvyšovaním svojho počtu, cituje dnes maďarský denník Népszabadság v súvislosti s kauzou zavraždenej policajnej psychologičky v Pécsi aktuálne výsledky prieskumu maďarského inštitútu Publikus Intézet.

Podľa štúdií sociologičky Márie Vásárhelyiovej dve tretiny mladých Maďarov majú vážne predsudky voči Rómom, pričom oni sú o niečo tolerantnejší než dospelá populácia. Z celého maďarského obyvateľstva má podľa nej predsudky až 80 percent.


„Maďari sú desaťročia jedni z najmenej tolerantnejších národov, aj keď pred zmenou režimu boli vášne viac potlačené, korene intolerancie existovali. Faktom je, že zmeny režimu sa najviac dotkli Rómov. Zatvorením socialistických podnikov prišli ako prví o prácu, na ulicu sa dostali bez kvalifikácie a dnes v niektorých regiónoch 90-100 percent z nich sú roky nezamestnaní," vykreslila situáciu Vásárhelyiová. Podľa nej sociálna situácia rodín, ktoré sú bez nádeje, nie je rómskym problémom, ale oveľa viac problémom chudoby.


Svoju úlohu podľa nej zohráva aj boj extrémnej pravice o voliča, pričom sa v spoločnosti otvorene posilňuje nenávisť a segregácia. Z výsledkov prieskumu Publikus Intézet vyplýva, že väčšina ľudí by podporila nútenú asimiláciu Rómov. Polovica respondentov vyjadrila súhlas s tým, že existujú zločiny, ktoré páchajú najviac Rómovia, preto by bolo žiaduce vytvoriť v trestnom zákonníku špeciálne pre nich právne normy. Pozitívnu diskrimináciu odmietli tri štvrtiny opýtaných a 80 percent Maďarov vyjadrilo, že si nemyslia, že by dokázali čokoľvek urobiť pre zlepšenie vzťahov s rómskym obyvateľstvom, pričom od Rómov takýto krok očakávajú.


Policajnú psychologičku zavraždenú v Pécsi 8. júla pochovali v pondelok v maďarskom Szekszárde. Mladá žena odišla v nedeľu 8. júla nadránom sama pešo z miestnej pivárne, kde oslavovala s partiou kamarátov narodeniny. Telo dovtedy nezvestnej našiel v stredu 11. júla medzi kríkmi v mestskej časti Ledina okoloidúci. Podozrivého z vraždy 26-ročného Lászlóa P. zadržali v nedeľu 15. júla. Podozrivý, ktorý už bol trestaný, sa počas sedemhodinového vypočúvania priznal k vražde a povedal, že v čase tohto činu bol pod vplyvom drog a alkoholu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.