PRIESKUM FRA a UNDP: Situácia európskych Rómov je stále tristná

ilustračné foto APA

Brusel/Viedeň 28. mája 2012 (TASR/ Gipsy Television) - Život mnohých európskych Rómov zostáva naďalej bez perspektívy a plný hendikepov. Ide o "diabolský kruh diskriminácie, vyčleňovania a biedy," vyplýva to z dnes zverejnenej správy Agentúry Európskej únie pre základné práva (FRA) a Rozvojového programu Organizácie Spojených národov (UNDP).

Pilotný prieskum agentúry FRA zameraný na Rómov sa uskutočnil v 11 členských krajinách EÚ, vrátane SR. Regionálny prieskum UNDP, Svetovej banky a Európskej komisie sa konal v piatich z nich, vrátane Slovenska, ako aj v šiestich nečlenských štátoch EÚ západného Balkánu a v Moldavsku. Z výsledkov prieskumu FRA vyplýva, že sociálno-hospodárska situácia Rómov v 11 skúmaných štátoch nie je v štyroch hlavných oblastiach - zamestnanosti, vzdelávaní, bývaní a zdravotnej starostlivosti - uspokojivá.
Podľa slov riaditeľa FRA Mortena Kjaeruma sú výsledky temným zobrazením aktuálnej situácie Rómov v 11 skúmaných členských štátoch únie. "Diskriminácia a nepriateľstvo voči Rómom pretrvávajú," konštatoval a dodal, že situácia rómskeho etnika je v priemere výrazne horšia ako situácia v ich okolí žijúcich nerómskych občanov.


Podľa výsledkov ankety, do ktorej sa zapojilo viac ako 22.000 Rómov i Nerómov z Bulharska, ČR, Francúzska, Grécka, Maďarska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Španielska, Talianska, ako aj SR, žije v priemere 40 percent rómskej populácie v domácnostiach, v ktorých sa jeden člen rodiny najmenej raz mesačne ukladá na spánok hladný. V Grécku a Rumunsku je tento údaj dokonca 60 percent. Až 90 percent Rómov žije v domácnostiach s ekvivalentným príjmom pod vnútroštátnou hranicou chudoby.

Každý tretí Róm vo veku 35-54 rokov má zdravotné ťažkosti, ktoré ho limitujú. V priemere 20 percent rómskej populácie nemá zdravotné poistenie alebo nevie, či ho má. Menej ako tretina Rómov má zaplatenú prácu. V Portugalsku, Taliansku a Francúzsku je to dokonca iba každý desiaty z nich. Iba 15 percent oslovených mladých Rómov má vyššie školské vzdelanie alebo učňovský list, kým v zostávajúcej populácii je tento podiel 70-percentný.


Na každú izbu v rómskych domácnostiach pripadajú v priemere viac ako dve osoby. Až v 45 percentách týchto domácností však chýba aspoň jedna zo základných zložiek ich vybavenia (kuchyňa, toaleta, sprcha alebo vaňa, elektrická energia).

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.