PREDSTAVUJEME: Občianske združenie Salinger

foto Amaro Phurd

Hradec Králové 26. januára 2012 (Gipsy Television/ KATARÍNA MRŇOVÁ) - Komunitné centrum Amaro Phurd, Pražská je jedným zo stredísk Občianskeho združenia Salinger. Komunitné centrum vzniklo v marci 2003 s cieľom vytvoriť chránený priestor pre rómske deti a mládež a pomôcť im s prípravou do školy. Myšlienka vtedy vzišla od Mesta Hradec Králové a tiež z radov členov miestnej rómskej komunity.

"Máme program pre predškolské deti s názvom Cikne, ktorého cieľom je pracovať s deťmi od 3 rokov a ich rodičmi na zvyšovanie a rovnomernom rozvoji kompetencií, ktoré sú dôležité pre úspešný vstup a udržanie sa na základnej škole a to ako zvládaním látky, tak prijatím do kolektívu spolužiakov. V rámci tohto programu sa nám darí nadväzovať spoluprácu s MŠ v okolí a postupnými krokmi motivovať rodičov k tomu, aby svoje deti umiestnili do MŠ minimálne v poslednom roku pred nástupom do školy. S deťmi navštevujeme škôlky, aby mohli zažiť jej fungovanie a lepšie si tak vytvorili obrázok o tom, ako to v škôlke funguje," pre Gipsy Television uviedla Silvia Hendrychová z KC Amaro Phurd.

 

Ďalším programom komunitného centra je projekt Bare, ktorý je určený deťom vo veku od 6 do 15 rokov. "Tento program je zameraný preventívne, snažíme sa deťom poskytnúť informácie o témach, ktoré sú v rodinách stále tabuizovaná. Napríklad bezpečný sex, drogy a ich účinky, ale tiež preberáme oblasti, ktoré sú potrebné pre lepšiu orientáciu v bežnom živote, ako je dôležitosť školskej dochádzky, voľba povolania, hygiena, vzťahy a komunikácia, apod. V rámci programu je vyčlenený pravidelný čas na prípravu do školy, ktorá neobsahuje len písanie domácich úloh, ale prácu na rôznych tvorivých či rozvojových aktivitách, ktoré rozvíjajú schopnosti a zručnosti detí a mládeže,"vysvetľuje Silvia Hendrychová. 

 

Program Poradenstvo, ako vyplýva z názvu, je zameraný na poskytnutie podpory, pomoci a informácií, ktoré prispejú k zlepšeniu ťažkej životnej situácie tamojších Rómov. Najčastejšími riešenými oblasťami sú pomoc s hľadaním bývania mimo lokalitu, nastavenie splátkových kalendárov, pomoc s hľadaním práce, ale aj zvyšovanie počítačovej gramotnosti či nacvičovanie telefónnych hovorov. "S dospelými klientmi sa pravidelne stretávame, spoločne definujeme problémy, ktoré sa v lokalite vyskytujú, a navrhujeme postupy riešenia. Týmto spôsobom sa nám v poslednej dobe podarilo opraviť príjazdovú cestu, vymaľovať chodby v dome, získať lavičky či bielizeň šnúry. S dodržiavaním upratovania v priestoroch komunitného centra aj v okolí nám pomáha zvolený domovník z radov obyvateľov domu a pani upratovačka, ktorá u nás na veľmi malý úväzok pracuje," pre Gipsy Television uviedla S. Hendrychová.

 

Posledným programom komunitného centra je Terén - Andro Foros. V rámci tohto programu pracujú terénni pracovníci v prirodzenom prostredí klientov a zachytávajú tak tých, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nevyužívajú služieb KC. "V rámci tohto programu pracujeme s deťmi i dospelými. Nutné podotknúť, že programy sú previazané a koncipované pre celú rodinu. Našou snahou je docieliť toho, aby rómski rodičia cítili väčšiu zodpovednosť za svoje deti v niektorých oblastiach, zaujímali sa o to, ako ich deti trávia čas po školskom vyučovaní a aktívne s našou pomocou pracovali na čo najpríjemnejších perspektívach do budúcnosti," dodáva Hendrychová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.