OSVIENČIN: Česi, Slováci a Nemci pochodovali v koncentračných táboroch Auschwitz a Auschwitz-Birkenau

foto Gipsy Television

Osvienčim/ Auschwitz, 11. apríla 2013 (Gipsy Television) - Až okolo 200 študentov stredných škôl z Českej republiky, Slovenska a Nemecka sa na Deň pamiatky obetí holokaustu zúčastnilo medzinárodného podujatia „Pochod živých" v priestoroch bývalých koncentračných táborov Auschwitz a Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime.

V rámci šiesteho ročníka organizovaného českou, slovenskou a nemeckou pobočkou Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ) a spoločnosťou Chevra Slovensko si študenti pripomenuli tragické osudy tých, ktorí boli počas II. svetovej vojny v koncentračných táboroch systematicky vyvražďovaní. Mladí ľudia mali príležitosť presvedčiť sa na vlastné oči o rozsahu zla, spáchaného nacistickou ideológiou.

 

ZoSlovenska tam bolo tento rok viac ako 70 študentov a ich pedagógov. V ich sprievode mali možnosť klásť otázkyhistorikom zo Slovenska, Česka a Nemecka a oboznámiť sa s historickými faktami z inkriminovaného obdobia. Za slovenskú stranu projekt podporilo SNM - Múzeum židovskej kultúry, ktoré na podujatie vyslalo zástupcu riaditeľa múzea Dr. Martina Korčoka. Študentom sa počas pochodu venovali aj Luděk Eliáš a Michal Salamonovič z ČR, ktorí prežili temno holokaustu práve v koncentračnom tábore Auschwitz-Birekenau.
 
V pondelok popoludní, spolu s viac ako 11.000 účastníkmi „Pochodu živých" z celého sveta, absolvovali trojkilometrovú trasu z Auschwitzu do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, z ktorého už spravidla nebolo návratu. Išlo o symbolický pochod na trase, ktorú museli v čase druhej svetovej vojny absolvovať väzni koncentrákov denne.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.