NIŠ: Pripravované odhalenie sochy Š. Bajramoviča vyvoláva vášne

Niš 10. augusta 2010 (TASR) - Nekorunovaný kráľ rómskej hudby Šaban Bajramovič vyvoláva aj viac ako dva roky po smrti vášne v rodnom srbskom meste Niš. Muž, ktorý bol na vrchole slávy pravým ambasadorom rómskej kultúry na celom svete a s ktorého menom sa spájajú dve desiatky albumov a stovky kompozícií, nemá totiž ani v hrobe len obdivovateľov, ale zrejme aj neprajníkov.

 

Už vlani predchádzali pomenovaniu jednej z ulíc v jeho rodisku protesty miestnych občanov, V tomto roku radnica ešte dva dni pred plánovaným odhalením pamätníka umelca, ktorý zomrel 9. júna 2008 v miestnom kardiologickom centre v Niši vo veku 72 rokov ako totálne chudobný človek, ešte nerozhodla o umiestnení diela sochára Vlada Ašanina.


Pamätník financovali pri absencii dotácií z verejných prostriedkov iniciátori - starosta Nišu Miloš Simonovič a svetoznámi umelci - hudobník Goran Bregovič a herec Ljubiša Samardžič. Hlavný iniciátor projektu Ivan Blagojevič, riaditeľ prehliadky Nišville Jazz Festival, v ktorého otvárací deň by mali odhaliť aj spomínanú dvojmetrovú sochu, už avizoval, že ak sa nezrodí rozhodnutie o jej umiestnení, organizátori ju predstavia v centre mesta na nákladnom vozidle, aby ju po festivale až do rozhodnutia vrátili autorovi.


Bajramovičovi stúpenci, medzi ktorých patrí aj expremiér Zoran Živkovič, spájajú váhavosť miestnych úradov v danej otázke s pretrvávajúcim rasizmom a diskrimináciou Rómov. Práve bývalý predseda vlády však celú záležitosť nevzdáva. Podľa aktuálnych informácií z Balkánu zvažujú úrady v Niši umiestnenie sochy na brehu rieky Nišava, s určitosťou však nie v centre mesta.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.