MAĎARSKO: Tamojšia vláda odmieta správu USA o stave ľudských práv v krajine

ilustračné foto APA

Budapešť 28. mája 2012 (TASR) - Maďarská vláda nesúhlasí so správou Ministerstva zahraničných vecí USA, zverejnenej vo štvrtok, ktorá konštatovala, že v Maďarsku dochádza k diskriminácii Rómov. Tlačovej agentúre MTI to povedal štátny tajomník maďarskej vlády pre komunikáciu Zoltán Kovács.

Medzi najvážnejšie problémy vlaňajšieho roka v Maďarsku označila správa spoločenskú segregáciu a diskrimináciu Rómov i násilnú extrémnu pravicu. Diskriminácia Rómov podľa rezortu diplomacie USA ďalej zhoršila ich prístup k vzdelávaniu, zamestnávaniu a zdravotníckej starostlivosti.


"Podľa nášho vnímania v Maďarsku neexistuje diskriminácia Rómov," zdôraznil Kovács a dodal, že správa spomína separátne negatívne prípady, pričom maďarská vláda systematickými a ucelenými programami podporuje integráciu Rómov a ich zamestnávanie.


Maďarský štátny tajomník konštatoval, že Budapešť čo najrozhodnejšie vystupuje proti extrémistom a ochraňuje práva menšín. Pripomenul, že Maďarsko upravilo právne normy týkajúce sa šírenia nenávisti a pochodov polovojenských organizácií.


Kovács vyjadril nádej, že prax aplikovania ustanovení novej maďarskej ústavy čoskoro vyvráti kritiku, že v Maďarsku nefunguje systém bŕzd a protiváh.


Podľa správy amerického Štátneho departmentu, ktorá hodnotí stav ľudských práv v roku 2011 v 200 krajinách sveta, sa extrémna pravica v Maďarsku posilnila - polovojenské organizácie robia verejné kampane, ktorých cieľom je zastrašovanie, šírenie nenávisti voči Rómom a iným menšinám. Maďarská vláda začala aplikovať zákon, ktorý obmedzuje slobodu tlače, čo vo všeobecnosti posilňuje vplyv vlády na médiá. Popritom parlament prijal novú ústavu a vyše 20 ústavných zákonov. Zákony týkajúce sa justičného systému, cirkví a slobody tlače vzbudzujú obavy, pretože môžu podkopať demokratické inštitúty krajiny tým, že zrušili systém protiváh a bŕzd, píše sa v správe.


Maďarská polícia používa prehnane veľkú silu voči podozrivým, najmä voči Rómom. Ďalším problémom v oblasti ľudských práv je príliš rozsiahla právomoc, ktorá môže viesť k samocenzúre. Podľa správy negatívom v Maďarsku je prepúšťanie zamestnancov verejnoprávnych médií, čoraz zaujatejšie spravodajstvo v týchto médiách či vymenovanie blízkej známej premiéra Viktora Orbána Tünde Handóovej za šéfku Celoštátneho súdneho úradu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.