MAĎARSKO: Pred veľvyslanectvom SR si uctili pamiatku hurbanovských Rómov

zdroj: krimi.cas.sk

Bratislava/Budapešť 18. júna 2012 (TASR/ Gipsy Television) - Rómski účastníci včerajšieho protestného zhromaždenia proti pokusom oživovania Horthyho režimu a proti rasistickým prejavom, ktoré sa konalo na budapeštianskom Námestí hrdinov, položili podvečer sviečky k sídlu Veľvyslanectva SR v Budapešti.

Ako uviedol pre TASR Jenö Setét z maďarskej Rómskej spoločenskej siete, fungujúcej na spoločenskej sieti Facebook, urobili tak na pamiatku v sobotu zavraždených Rómov v Hurbanove.  "Podľa našich informácií v Hurbanove policajt mimo služby zavraždil Rómov. Nevieme, aký mal motív, nepoznáme príčiny streľby - už teraz je však zrejmá falošnosť médií, pretože pri nevyjasnenom motíve sa už v súvislosti so zavraždenými Rómami pokúšajú naznačiť, že išlo o kriminálnikov."


"Vieme iba toľko, že zavraždil troch Cigánov bez zvláštnejšieho motívu, preto pôjdeme k sídlu budapeštianskeho slovenského veľvyslanectva, kde umiestnime sviečky. Domnievame sa, že Európa, Maďarsko aj Slovensko musia byť bdelé. Nie je jedno, ak v spoločnej Európe vraždia ľudí z akéhokoľvek dôvodu. Ak tak robia napríklad z dôvodu etnickej príslušnosti, tak je to vždy zarážajúce," dodal Setét.

 

Dráma v Hurbanove sa odohrala v sobotu 16. júna krátko po 10.00 h. Mestský policajt Milan J. strieľal v čase svojho voľna po obyvateľoch domu na Komárňanskej ulici krátkou ručnou zbraňou, ktorú mal v nelegálnej držbe. O život prišli traja ľudia; dvaja sú zranení. Všetci boli členmi jednej rodiny.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.