MAĎARSKO: Odídu z obce Rómovia kvôli víťazstvu starostu Juhásza vo voľbách?

foto hirado.hu

Budapešť/Göngyöspata 18. júla (TASR) - Kandidát pravicovej strany Jobbik Oszkár Juhász zvíťazil v nedeľňajších voľbách starostu v maďarskej obci Göngyöspata, kde žije početná rómska menšina a kde od marca došlo k opakovaným stretom pravicových extrémistov s Rómami.

Juhász voľby vyhral so ziskom 33,8 percenta hlasov, informovala maďarská tlačová agentúra MTI. Pri účasti 60 percent voličov porazil zástupkyňu primátora Mariku Matalikovú a Tamása Eszesa, šéfa pravicovej organizácie Véderö (Ochranná sila). O uvoľnenú funkciu starostu sa uchádzalo celkom sedem kandidátov. Na verejný poriadok počas volieb dozeralo množstvo policajtov. Po oznámení výsledkov volieb opoziční socialisti (MSZP) vyjadrili nádej, že konečne "otvorí oči" vládnucemu Maďarskému občianskemu zväzu-Fidesz Fidesz, ktorý pochopí, že pravicoví extrémisti nemajú šancu ani na "tichú" podporu.

 

V obci s 2600 obyvateľmi od začiatku marca vyše dva týždne hliadkovali členovia Občianskej stráže "za krajšiu budúcnosť", ktorí chceli zakročiť proti "cigánskej kriminalite". Rómske organizácie, aktivisti za ľudské práva a politické strany kritizovali vládu za jej nečinnosť. Situáciu ešte viac vyhrotila organizácia Ochranná sila. Po rezignácii starostu v apríli zorganizovala v Gyöngyöspate výcvikový tábor, ktorý mal naučiť základným vojenským zručnostiam. Polícia ho rozpustila, pričom došlo k násilným stretom medzi členmi organizácie a Rómami.  Líder miestnej rómskej komunity János Farkas ešte pred voľbami vyhlásil, že Rómovia budú musieť opustiť svoju rodnú obec, ak ich vyhrá Juhász. Jobbik je známy svojou protiromskou politikou.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.