MAĎARSKO: Fidesz odmieta návrh Jobbiku na etnické kategorizovanie zločincov

ilustračné foto web

Budapešť, 6. august 2012 (TASR) - Parlamentná frakcia vládneho Maďarského občianskeho zväzu Fidesz odmieta návrh opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, ktorý pripravuje do parlamentu návrh, aby v budúcnosti obsahovali trestné registre aj údaje o etnickej príslušnosti páchateľov trestných činov.

Podľa tlačovej agentúry MTI frakcia v dnes zverejnenom vyhlásení zdôraznila, že za základ spoločenských hodnôt a mierového spolunažívania považuje Fidesz ústavu, a preto odmieta "rasistický" návrh Jobbiku. Hovorca Jobbiku Ádám Mirkóczki v stredu povedal, že cieľom Jobbiku je zriadiť "objektívny" súpis páchateľov a zároveň skoncovať s doterajšou praxou, podľa ktorej orgány a médiá pri poskytovaní informácií o etnickej príslušnosti páchateľov manipulujú s verejnosťou.


Ako príklad použitia dvojakého metra Mirkóczki uviedol prípad vraždy v Tatárszetgyörgyi, v ktorom sa orgány i médiá "okamžite snažili" zdôrazňovať rómsky pôvod obetí, pričom v 90 percentách trestných činov spáchaných Rómami ich etnická príslušnosť nie je zverejnená. Jobbik podľa neho navrhuje pri zohľadnení rás vyskytujúcich sa v Maďarsku aplikovať právne normy platné v USA.

 

V súlade s uvedenými normami a v súlade s poznatkami antropológie by v budúcnosti v prípade hľadaných zločincov rozlišovali v Maďarsku európsky, indický, mediteránny, ázijský a africký "etnický charakter", či "charakter" austrálskych a severoamerických, prípadne juhoamerických domorodcov. Návrh Jobbiku by uľahčil prácu polície pri pátraní po kriminálnikoch, ale napríklad aj v hľadaní nezvestných osôb, zdôraznil opozičný politik.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.