FRANCÚZSKO:Rómovia sa dostali do potýčky s políciou pri proteste pred súdom

ilustračné foto AP/Vadim Ghirda

Paríž 17. septembra 2010 (TASR) - Skupina rozhnevaných francúzskych Rómov sa dostala dnes do potýčky s políciou po tom, ako súd oslobodil policajta v prípade zabitia muža z rómskej komunity.

Pri incidente, ku ktorému došlo v meste Draguignan v departmente Var na juhu Francúzska, sa podľa tlačovej agentúry AP nikto nezranil. Policajt bol obvinený zo zastrelenia 27-ročného Josepha Guerdnera v roku 2008 pri jeho pokuse o útek policajtom. Súd v Draguignane dnes policajta oslobodil. Francúzska televízia sprostredkovala zábery na kričiacu ženu, ktorá pred budovou súdu dala facku policajtovi.

Zastrelený Joseph Guerdner pochádzal z komunity kočovných Rómov, ktorých korene sa vo Francúzsku datujú niekoľko storočí nazad. K potýčke s políciou došlo v čase, keď sa francúzsky prezident Nicolas Sarkozy pustil do kontroverznej kampane, v rámci ktorej úrady vyhosťujú rómskych prisťahovalcov z krajiny a sťahujú francúzskych Rómov z osád.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.