EXTRÉMISTI - NOVÝ BYDŽOV: Polícia asi obviní ďalšie osoby

foto rozhlas.cz/ Filip Jandourek

Nový Bydžov 15. marca 2011 (Gipsy Television/ Daniela Strelková) - Polícia zatiaľ obvinila z výtržníctva len 13 pravicových extrémistov zadržaných v súvislosti so zranením Róma a jedného z priaznivcov DSSS za propagáciu hnutia smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd občanov. Pre Gipsy Television to uviedla policajná hovorkyňa Ivana Ježková.

Policajti vyhodnotia varovania, ktoré vydali počas soboty v Novom Bydžově, kde sa uskutočnil míting Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS) a stretnutia ich odporcov. Policajti nevylučujú, že počet obvinených stúpne. Situáciu v Novom Bydžově dokumentovali policajti, monitorovacie vozidlo s
kamerami, k dispozícii sú aj záznamy z policajného vrtuľníka. "Materiály poslúžia k analýze, či ešte niekde nedochádzalo k ďalším trestným činom alebo priestupkom, "povedala Ježková. Natočené záznamy môžu podľa nej následne poslúžiť ako dôkazový materiál.

 

Policajti stále vyšetrujú útok na Róma, ktorého po skončení mítingu údajne napadlo 13 pravicových extrémistov. Rom bol po útoku v bezvedomí. Záchranári ho s pomliaždeninami a poranením hlavy previezli do bydžovskej nemocnice. Muž po ošetrení na vlastnú žiadosť nemocnicu opustil. Polícia chce vypočuť ďalších svedkov a preveruje, či útok skupiny extrémistov nemal rasový podtext. Ďalší obvinený extrémista mal na krku šál zakázanej Robotníckej strany. Všetkým 14 doteraz obvineným extrémistom hrozí v prípade preukázania viny až tri roky väzenia.

Do Nového Bydžova prišlo 500 pravicových extrémistov a asi 200 odporcov, ktorí sa pokúsili zabrániť nahlásenému pochodu DSSS. Polícia ich však z trasy vytlačila. Pri zásahu polícia použila kone, delobuchy obušky. Bol zranený jeden človek, ktorý utrpel pomliaždeniny nohy. V sedmitisícovém Novom Bydžově sa situácia vyhrotila vlani v novembri po niekoľkých prepadoch a znásilnenia mladej ženy. Petíciu žiadajúcu zabezpečenie bezpečnosti podpísalo 3257 ľudí. Starosta Pavel Louda vtedy následne vydal vyhlásenie ostro kritizujúce Rómov a vyhlásil sériu opatrení proti problémovým obyvateľom.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.