ČR: Vláda nepodceňuje problematiku ľavicového extrémizmu

ilustračné foto TASR

Praha 29. februára 2012 (Gipsy Television/ Paulína Janová) - Vláda ČR považuje za potrebné sa i naďalej venovať činnosti Komunistickej strany Čiech a Moravy. Kabinet Petra Nečasa preto na svojom dnešnom rokovaní schválil materiál Ministerstva vnútra, ktorý posudzuje možnosť pozastavenia činnosti KSČM a upozorňuje na problematiku ľavicového extrémizmu.

"Plne si uvedomujem nebezpečenstvo, ktoré komunistická ideológia môže priniesť pre náš demokratický systém. Z tohto dôvodu sa domnievam, že sa vláda nemôže vzdať svojej zodpovednosti a musí jednoznačne deklarovať, že je pripravená uskutočniť konkrétne kroky a prijať také opatrenia, ktoré majú za cieľ na tieto nebezpečenstvá upozorňovať a s týmto fenoménom bojovať, "uviedol po prerokovaní materiálu minister vnútra Jan Kubice pre Gipsy Television.



Ministerstvo vnútra preto vo svojom materiálu v spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti konštatuje, že aj keď v súčasnej dobe nie je daný priestor pre právne kroky smerujúce voči KSČM, nemožno túto problematiku podceňovať. Z tohto dôvodu ministerstvá vláde predložili aktualizovaný zoznam ďalších možných opatrení. Rezorty tak budú napríklad posudzovať, či nie je možné v súvislosti s touto problematikou použiť nový zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb.



Ďalšou úlohou vyplývajúcim pre rezort vnútra je preverenie činnosti občianskych združení, s ktorými KSČM úzko spolupracuje. Medzi tie patria predovšetkým Komunistický zväz mládeže či Zväz mladých komunistov Československa. Vnútro má tiež za úlohu spoločne s Ministerstvom spravodlivosti vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá zhodnotí súčasné možnosti postihu ľavicového extrémizmu a prípadne navrhne konkrétne právne zmeny. Táto skupina bude zároveň pokračovať v analýze postojov a praktickej činnosti KSČM.



Ministerstvo spravodlivosti sa zase bude zaoberať vzdelávaním zamestnancov justície týkajúcim sa postihu ľavicového extrémizmu, vrátane špecifík postihov ľavicovo extrémistických prejavov a symboliky. Problematika ľavicového extrémizmu potom nezostane zabudnutý ani v školách, kedy bude úlohou Ministerstva školstva vzdelávať pedagógov a žiakov v problematike objektívneho pohľadu na komunistickú éru a nebezpečenstvo, ktorá môže v súčasnej dobe prinášať.



Vyhodnotenie zadaných úloh potom bude prebiehať vždy raz ročne spoločne s vyhodnocovaním Koncepcia boja proti extrémizmu za príslušný rok.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.