ČR: Unikátne rómske internetové rádio iRoma.cz žne úspech

Jihlava, 23. október 2012 (Gipsy Television) - iRoma.cz je prvým rómskym internetovým médiom, ktoré vysiela naživo. Iniciatíva mladých Rómov zo susednej krajiny vyústila do úspešného projektu, ktorý už zanamenal veľký úspech u poslucháčov a to hneď po jeho odštartovaní. Gipsy Television vyspovedala šéfa iRoma.cz, Rostislava Nováka.

Až 3000 poslucháčov si denne zapne iRoma.cz. Unikátny, interaktívny projekt, ktorý spustil Rostislav Novák z Jihlavy, spolu s moderátorom Martinom Bártom, technikom a moderátorom Funky Time Coodym, Scrappym a Petrom Jeníkom, preto zdá byť ojedinelým projektom, ktorý naživo, cez internet propaguje rómsku kultúru. Gipsy Television, preto vyspovedala šéfa tohto rádia.


Rosťo, kedy ste vznikli a aké relácie vysielate?


"Vznikli sme pred necelými dvoma mesiacmi. Sme jediný svojho druhu, takéto internetové rádio, ktoré by vysielalo naživo v krajinách V4 nie je. Sme preto radi, že sa nám podarilo nať dokopy skvelý realizačný štáb, ktorí sa podieľa na vysielaní iRoma.cz. Čo sa týka relácií, tak napríklad vysielame program s názvom Kamukery show. Pointou relácie je, že moderátor nachytá, cez telefón, našich poslucháčov."


Vypočujte si ukážku Kamukery show TU

 

Je iRoma.cz len internetové rádio?


"Jedným z cieľov projektu iRoma.cz je propagácia rómskych kapiel a interpretov. Na našom portály si môžu založiť vlastný profil. Zadarmo doň môžu vkladať skladby a zoraďovať ich podľa vydaných albumov. K piesňam môžu priložiť aj text v rómčine a následne si ho preložia do češtiny či slovenčiny. V rámci svojho profilu môžu kapely publikovať fotografie, videá, ale aj svoje koncerty, či zábavy. Benefit, ktorý kapelám poskytujeme je ten, že ich piesne zaradíme do našej hitparády, navyše sa ocitnú v éteri nášho rádia."

 

Prečo idete do dvojjazyčných textov?


"Myslíme si, že vďaka dvojjazyčným textom kapely získavajú množstvo fanúšikov, nerómov. Na druhej strane registrácia kapiel pomôže organizátorom rómskych zábav, svadieb a iných akcií, pretože tie kontaky na často získavajú ťažko. U nás ich nájdu hneď, po pár kliknutí."

 

K rómskej kultúre patria aj tanečné súbory. Nezabudli ste na nich?


"Nezabudli sme na nich, aj ony sa u nás môžu zaregistrovať. Vytvoria si profil, pridajú fotografie a svojich fanúšikov môžu informovať o svojich novinkách. Nechcem všetko prezrádzať, čo náš server ponúka. Rozhodne všetci sú u nás, na iRoma.cz, vítaní."

Navštívte portál iRoma.cz

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.