ČR: Súd udelil podpaľačom - neonacistom z Vítkova výnimočné tresty

ilustračné foto TASR

Praha/Ostrava 20. októbra 2010 (TASR) - Výnimočné tresty udelil dnes Krajský súd v Ostrave štyrom českým neonacistom, ktorí vlani v apríli v severomoravskom Vítkove napadli zápalnými fľašami rodinný dom obývaný osemčlennou rómskou rodinou.

Traja páchatelia - Ivo Müller, David Vaculík a Jaromír Lukeš - majú za čin kvalifikovaný ako pokus o vraždu stráviť za mrežami 22 rokov, štvrtý páchateľ, Václav Cojocaru 20 rokov, pričom všetci vo väzení so sprísneným režimom. Súd zohľadnil fakt, že k útoku došlo obzvlášť surovým a trýznivým spôsobom, a obžalovaných označil za príslušníkov extrémistických skupín. Súd akceptoval tvrdenie obžaloby, že motívom útočníkov bolo v zviditeľniť sa vo svojej komunite v predvečer 120. výročia narodenia nacistického vodcu Adolfa Hitlera. "Išlo neobvyklý, brutálny útok. (Páchatelia) chceli poškodených usmrtiť. Spoločenská nebezpečnosť (tejto) trestnej činnosti je veľmi vysoká," zdôraznil sudca. Útok tromi zápalnými fľašami v noci z 18. na 19. apríla spôsobil popáleniny trom osobám - najvážnejšie sa zranila dvojročná Natálka, ktorej lekári zistili popáleniny na 77 percentách tela, vrátane najťažších popálenín 4. stupňa. Dieťa muselo podstúpiť 14 náročných operácií a je zohavené na celý život. Matka Natálky - Anna Siváková - utrpela popáleniny na 27 percentách tela a otec - Pavel Kudrik - na 11 percentách tela. Podľa súdu k usmrteniu osôb pri útoku extrémistov nedošlo iba zhodou okolností.


Extrémisti by mali zaplatiť aj náklady na liečbu, ktoré zdravotná poisťovňa vyčíslila na vyše sedem miliónov českých korún (280.000 eur), ako aj odškodnenie zohavenej Natálke, ktoré súd vyrátal na 9,4 milióna Kč (376.000 eur). Proti rozhodnutiu súdu sa právni zástupcovia všetkých štyroch obžalovaných odvolali priamo v súdnej sieni. Odvolanie tak bude záležitosťou Vrchného súdu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.