ČR: Protirómsky pochod sa dnes z iniciatívy ultrapravicovej DSSS konal v Rotave

ilustračné foto internet

Praha 29. októbra 2011 (TASR) - Z iniciatívy ultrapravicovej Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS) Tomáša Vandasa sa pochodovalo dnes ulicami Rotavy na severozápade ČR. Protestný pochod za účasti rádovo stoviek ľudí, v pozadí ktorého je eskalujúce napätie medzi miestnymi občanmi a rómskou komunitou, monitorovali asi tri stovky českých policajtov. Informoval o tom webový portál idnes.cz.

DSSS tvrdí, že sa Rotava zmenila z väčšej časti na geto, v ktorom starousadlíci trpia "pod terorom" nových prisťahovalcov. Organizátori protestného pochdu hovorili o neustálych krádežiach, vandalizme, hrozbách, drogových problémoch, rušení nočného pokoja a predovšetkým o fyzických útokoch na "našich ľudí".Domácich extrémistov dorazili posilniť aj dva autobusy podobne zmýšľajúcich Nemcov, kvôli príchodu ktorých sa dokonca časovo posunul i začiatkok akcie. Nezaostala ani česká polícia, ktorá požiadala o spoluprácu nemeckých kolegov. Popri protirómsky naladených demonštrantoch sa v uliciach objavila aj asi stovka miestnych Rómov, ktorých však od extrémistov oddelil kordón policajtov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.