ČR: Premiér Nečas sa so Schwarzenbergovou kritikou Sarkozyho nestotožnil

Praha/Viedeň 29. augusta 2010 (TASR) - Český premiér Petr Nečas sa chystá porozprávať so šéfom diplomacie Karlom Schwarzenbergom o jeho kritike na adresu francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a politiky vyhosťovania Rómov z Francúzska. Vyplýva to z jeho dnešného vyjadrenia pre Český rozhlas.

Predseda českej vlády chce zistiť, či má minister zahraničných vecí dôkazy pre svoje tvrdenie o možnom rasistickom podtexte francúzskeho postupu. Petr Nečas podľa vlastných slov takéto dôkazy nemá. Osobne sa domnieva, že v prípade rumunských Rómov ide skôr o to, že ich životný štýl je vo Francúzsku neprijateľný.


Rakúska tlačová agentúra APA na margo Nečasových slov konštatovala, že išlo o prvú verejnú kritiku vicepremiéra a ministra zahraničných vecí ČR. "To, ako prezident Sarkozy vyhosťuje rumunských občanov, je proti duchu a stanovám EÚ. Mierne povedané, keď sa na to pozeráte, nemožno sa ubrániť podozreniu, že v tom hrajú úlohu aj rasistické pohľady," citoval Schwarzenbergove slová v sobotu spravodajský server lidovky.cz. Podľa ministrovho názoru je čudnou, mylnou myšlienkou aj zámer zorganizovať bez predstaviteľov Rumunska a Bulharska - ale napríklad aj Českej republiky - summit európskych veľmocí o imigrácii a rómskej problematike, ktorý sa z iniciatívy Francúzska uskutoční v Paríži 6. septembra.


"Robiť schôdzu bez krajín, v ktorých má tento problém určite korene, je čudná, mylná myšlienka," uviedol Schwarzenberg. Poradca predsedu českej vlády Petra Nečasa pre ľudské práva Roman Joch označil uvedený summit za veľmi netaktický. Vládny splnomocnenec pre ľudské práva Michael Kocáb zdôraznil, že v Paríži by to nemalo byť rokovanie o nich bez nich a netajil, že mu to pripomína "Mníchov".

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.