ČR: Klausa znepokojuje situácia okolo Rómov v severných Čechách

ilustračné foto TASR

Praha 27. augusta 2011 (TASR) - Český prezident Václav Klaus vníma so znepokojením napätú situáciu okolo Rómov v severných Čechách, kde musela polícia v piatok večer ochraňovať rómske domy pred účastníkmi protestného pochodu. Uviedol to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Právo.

V piatok sa vo Varnsdorfe a v Rumburku konali demonštrácie proti kriminalite a nedávnym útokom v regióne. Kým vo Varnsdorfe sa 200 účastníkov pokojne rozišlo, v Rumburku sa po krátkom zhromaždení asi 1500 ľudí vydali stovky demonštrantov na protestný pochod k sídlisku, kde žijú Rómovia, informovali české médiá.

Pochodujúcich ľudí, medzi ktorými boli aj priaznivci ultrapravice, sprevádzala poriadková polícia. Dav sa opakovane snažil preniknúť k domom obývaných Rómami - pred jedným z nich rozbil plot. Výtržníci, niektorí údajne vyzbrojení pištoľami, podľa správ hádzali do okien palice i kamene, policajti sa zasa stali terčom jabĺk, uviedol spravodajský server iDNES.cz.

Z davu sa ozývali heslá ako "Rómovia do práce" či "Vráťte, čo ste nakradli", informoval server lidovky.cz.
Polícia zadržala päť osôb.

V severných Čechách, najmä v oblasti Šluknovského výbežku, približne 20 Rómov na šiestich mladíkov; troch páchateľov obvinili z ublíženia na zdraví s rasovým podtextom, ďalších štyroch z výtržníctva. K podobnému útoku došlo začiatkom augusta v neďalekom Novom Bore, kde skupina útočníkov napadla hostí v bare mačetami. Vláda poslala do regiónu policajné posily vrátane 50 "ťažkoodencov".

"Som určite v rámci českej spoločnosti tým, kto sa Rómov skôr zastáva než kritizuje," povedal Klaus pre Právo. Zdôraznil tiež, že sa hnevá na silácke vyhlásenia proti rómskym spoluobčanom. "Je to veľmi nepríjemné, že k tomu dochádza u nás. Že vzniká táto parcelizácia našej spoločnosti," uviedol český prezident.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.