ČIERNA HORA: Rómski utečenci prišli v požiari o domov a všetok majetok

Podgorica, 30. júl 2012 (Gipsy Television/ Associated Press) - Stovky rómskych utečencov z Kosova žijú v stanoch po tom, čo im požiar zničil obydlia v okrajovej štvrti Podgorice, hlavného mesta Čiernej Hory. Predstavitelia krajiny informovali o tom, že pri požiari, ktorý v utorok 24. júla zachvátil chatrče v osade utečencov na predmestí Konik, prišlo o majetok približne 850 ľudí. Nikto však neutrpel zranenia.

Predstaviteľ záchranných služieb Radomir Ščepanovič uviedol, že nie je jasné, čo požiar spôsobilo. Dodal, že sa šíril rýchlo kvôli silnému vetru a pohltil celú osadu. Tridsaťročná matka siedmich detí, ktorá ušla z Kosova počas vojny v rokoch 1998-1999, uviedla, že prišlo o všetko. Dodala: "Mali sme tam zostať a zhorieť tiež."


Konflikty na Balkáne vyhnali z domovov tisíce Rómov. Mnohí žijú v provizórnych osadách a čelia zlému zaobchádzaniu alebo prenasledovaniu.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.