ČESKO: Ukončite našu diskrimináciu cigánskou menšinou, žiadajú v Ústí nad Labem

ilustračné foto TASR

Praha 10. novembra 2011 (TASR) - Politici na severe Čiech začínajú používať slovník, ktorý doposiaľ zaznieval najmä v prejavoch extrémistov - podľa politológov sa tým snažia osloviť svojich voličov, napísalo dnes internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Jedna z vládnucich strán v meste Ústí nad Labem takto teraz zostavila petíciu, v ktorej žiada okamžité ukončenie diskriminácie väčšiny "cigánskou menšinou". "Nie sme extrémisti, nie sme rasisti, sme vzdelaní ľudia a športovci," zdôrazňujú v úvode petície predstavitelia Strany Zdravia Športu Prosperity (SZSP), ktorá spoločne s ODS a ČSSD ovláda ústecký magistrát. Už samotný názov petície však naznačuje, že dokument nie je serióznym pokusom niečo riešiť, poznamenal spravodajský server iDNES.cz. Názov znie: Petícia za okamžité ukončenie morálnej, fyzickej a finančnej diskriminácie všetkých, ktorí dodržujú zákony a pracujú, a to neprispôsobivými skupinami obyvateľstva, predovšetkým cigánskou menšinou. "My sme stav pomenovali tak, ako ho vnímame my. Je to náš návrh riešenia," povedal k tomu predseda SZSP Zdeněk Kubec.

 

V texte petície Športovci žiadajú okrem iného zavedenie zákonov tvrdo znižujúcich kriminalitu, ukončenie zvýhodňovania "cigánskej menšiny" zo strany štátu a zrušenie štátnej podpory neziskovým organizáciám, ktoré si "zo zvýhodňovania cigánskej menšiny urobili skvelý biznis". "Do istej miery tieto strany a hnutia berú tradičným extrémistom ich dominantné pole profilácie," hovorí k tomu politológ Miroslav Mareš z Masarykovej univerzity v Brne, citovaný Mladou frontou DNES.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.