BULHARSKO: Polícia zadržala 168 ľudí na demonštráciách proti rómskeho vodcovi

foto TASR/ AP

Sofia 28. septembra 2011 (TASR) - Bulharská polícia zadržala v utorok a v noci nadnes 168 ľudí, ktorí sa v mestách po celej krajine zúčastnili demonštrácií na protest proti smrti 19-ročného mladíka, ktorého zrazil pri autonehode príbuzný vodcu Rómov v obci Katunica.

Polícia zatkla i 69-ročného rómskeho vodcu Kirila Raškova, známeho aj ako Cár Kiro, pre podozrenie z vyhrážania sa zabitím. Zadržiavať ho bez vznesenia obžaloby môžu 72 hodín, spresnila tlačová agentúra BTA.
Po úmrtí mladíka sa v Katunici, obci s približne 2000 obyvateľmi pri Plovdive, rozpútali etnické nepokoje, ktoré sa rozšírili do demonštrácií vo veľkých bulharských mestách. Tie sa konajú už druhý deň, pričom v utorok sa na nich zúčastnilo dovedna niečo vyše 2000 ľudí. Najviac ich bolo v Plovdive, Sofii, Varne a Burgase.


Demonštranti protestujú najmä proti beztrestnosti Raškova, ako i ďalších neprispôsobivých občanov, ktorých považujú za privilegované menšiny. Ako informovala polícia, prevažnú väčšinu ľudí zadržali pre držanie výbušnín, nožov a nebezpečných predmetov, pričom len jedného pre podozrenie z podnecovania k rasizmu a etnickej neznášanlivosti.


Raškova ešte pred demokratizáciou Bulharska podľa BTA odsúdili za celý rad trestných činov dovedna na 30 rokov väzenia. So spoločenskými zmenami po páde komunistického režimu sa vyšetrovanie nedotiahlo dokonca a hoci v ostatných šiestich rokoch opäť čelil obvineniam z daňových podvodov, nelegálnej výroby alkoholu, pozemkových podvodov a vyhrážania sa zabitím, dostal len dvakrát menší finančný trest a jeden podmienečný trest väzenia.


Nerómske obyvateľstvo Katunice sa sťažuje na dlhodobé terorizovanie zo strany Raškova a jeho klanu. Demonštranti sa zorganizovali na pouličné protesty cez sociálne internetové siete vrátane Facebooku. Polícia pracuje v režime posilnenej bezpečnosti v najväčších mestách Bulharska. Rómovia tvoria 4,9 percenta zo 7,4 milióna obyvateľov Bulharska, najchudobnejšieho členského štátu EÚ.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.