BULHARSKO: Etnickým napätím v Bulharsku sa bude zaoberať Rada pre národnú bezpečnosť

foto TASR/ AP

Sofia 30. septembra 2011 (TASR) - Udalosťami ostatných dní v Bulharsku, prejavmi rastúceho etnického napätia, ktoré v niektorých prípadoch prerástlo v násilie, sa bude na sobotňajšom zasadaní v Sofii za účasti prezidenta Georgiho Parvanova zaoberať Rada pre národnú bezpečnosť. Na víkend sú však ohlásené aj ďalšie protestné akcie.
Bulharská pravoslávna cirkev varovala pred ďalšími prejavmi etnickej nenávisti v posolstve, ktoré zverejnila jej synoda. V Sofii sa dnes konala modlitba za mier.

Už týždeň uplynie dnes večer od momentu, keď obyvatelia obce Katunica východne od Sofie po prvý raz obvinili miestneho rómskeho vodcu Kirila Raškova zo zodpovednosti za smrť 19-ročného mladíka, ktorého mal údajne úmyselne zraziť autom jeho príbuzný. Odvtedy otriasali balkánskou krajinou nepokoje etnického charakteru. Dejiskami protestov, podľa znalcov pomerov najväčších svojho druhu za uplynulých 14 rokov, boli viaceré bulharské mestá. Polícia pri nich zadržala v uplynulých dňoch celkove už stovky osôb.

Ochrancovia poriadku v stredu informovali, že zatkli 69-ročného v minulosti trestaného Raškova, známeho ako Cár Kiro, a to kvôli vyhrážaniu sa smrťou blízkym tragicky zosnulého mladíka z Katunice. Súd v Asenovgrade dnes rozhodol o predĺžení vyšetrovacej väzby tohto samozvaného rómskeho lídra o ďalšie tri dni.

Podiel Rómov na celkovej populácii (7,4 milióna) najchudobnejšej členskej krajiny Európskej únie predstavuje 4,9 percenta.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.