BUDAPEŠŤ: Aj Rómovia protestovali proti antisemitským vyjadreniam Jobbiku

foto internet

Budapešť, 28. november 2012 (Gipsy Television) - Pred parlamentom v Budapešti sa včera konali demonštrácie proti antisemitským prejavom poslanca opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Mártona Gyöngyösiho. Väčšina účastníkov protestu mala na kabátoch pripnutú žltú hviezdu. Medzi demonštrantmi boli aj Rómovia. Pozrite si video, ktoré nakrútili naši kolegovia z Maďarska.

Podľa tlačovej agentúry MTI protest zorganizovala skupina zo sociálnej siete Facebook a druhé protestné zhromaždenie zvolal spolok Nadácia pochodu za život, ktorého predstavitelia odovzdali zástupcovi parlamentu petíciu a 386 Dávidových hviezd.

 

V dokumente spolok požadoval, aby hviezdy rozdali poslancom, aby tí mohli symbolicky vyjadriť solidaritu so židmi v Maďarsku a zároveň aj odpor voči nacizmu. Predstavitelia spolku pripomínajú, že žltá hviezda ako symbol pred siedmimi desaťročiami spečatila osud 600.000 občanov Maďarska.

 

V dave na námestí sa objavilo množstvo poslancov opozičných i vládnych strán, ale aj zástupcovia Rómov, ktorí svojou účasťou chceli vyjadriť solidaritu a protest.

 

Poslanec Jobbiku v pondelok na plenárnom zasadnutí parlamentu okrem iného vyhlásil, že svetový mier je ohrozený v prvom rade Izraelom a že by bolo načase, aby zmapovali, koľko židov žije v Maďarsku a koľko ich je v parlamente a vo vláde. Neskôr sa síce židom ospravedlnil, ale povedal, že trvá na iniciatíve svojej strany, podľa ktorej by maďarská vláda mala zverejniť prípadný zoznam členov parlamentu a vlády, ktorí majú dvojaké maďarsko-izraelské občianstvo. Tí podľa jeho slov môžu znamenať riziko z pohľadu národnej bezpečnosti krajiny.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.