BRUSEL: Komisárka Vasiliová chce znížiiť mieru negramotnosti v Európe

foto TASR

Brusel 11. júla 2011 (TASR) - Európska komisia zverejnila dnes správu, podľa ktorej každý piaty Európan vo veku 15 rokov nevie dobre čítať. To isté sa podľa novej štúdie týka aj mnohých dospelých Európanov. Do štúdie bolo zahrnutých 31 európskych krajín - 27 členských štátov EÚ a Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Turecko.

Dokument Európskej komisie ukazuje, čo podnikajú krajiny na zlepšenie gramotnosti v čítaní a kde majú čo doháňať. Zo štúdie, ktorú pre EK vypracovala sieť Eurydice, vyplýva, že väčšina krajín síce dosiahla pokrok v rozvíjaní metód v oblasti gramotnosti, ale nedostatočne sa zameriavajú na najrizikovejšie skupiny, ako sú chlapci, deti zo znevýhodnených rodín a deti prisťahovalcov. 

Ministri školstva EÚ stanovili cieľ znížiť do roku 2020 podiel ľudí, ktorí majú problémy s čítaním, z 20 percent na menej ako 15 percent. Tento cieľ zatiaľ dosiahli len Belgicko (flámska komunita), Dánsko, Estónsko, Fínsko a Poľsko.  "Je neprijateľné, aby toľko mladých ľudí v Európe stále nemalo základné zručnosti v oblasti čítania a písania. Zvyšuje sa tým riziko ich sociálneho vylúčenia, majú viac problémov pri hľadaní zamestnania a znižuje sa ich kvalita života," vyhlásila dnes Andrulla Vasiliová, komisárka EÚ pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež. 

Uviedla, že síce v poslednom desaťročí došlo k určitému zlepšeniu, to však stále nestačí a preto začala s kampaňou na podporu gramotnosti, ktorá je zameraná na všetky vekové skupiny a najmä na osoby pochádzajúce zo znevýhodnených pomerov, ako sú rómske deti.

Dnes zverejnená štúdia EK sa zaoberá štyrmi hlavnými témami: didaktika, riešenie porúch učenia, vzdelávanie pedagógov a podpora čítania mimo školy. Ku každej oblasti v tejto štúdii sa vyhodnotil súčasný akademický výskum a najnovšie výsledky medzinárodných prieskumov a hĺbkovo sa analyzovali vnútroštátne metódy, programy a najlepšie postupy. 

Vyplýva z nej, že len v ôsmich krajinách (Británia, Dánsko, Fínsko, Island, Írsko, Malta, Nórsko a Švédsko) pôsobia na školách odborníci na podporu čítania, ktorí pomáhajú učiteľom a žiakom.
Skupinu Eurydice zriadila komisárka Andrulla Vasiliová v januári tohto roku. Skupine predsedá princezná Laurentien z Holandska. Táto skupina skúma, akým spôsobom je možné podporovať gramotnosť vo všetkých vekových skupinách a ktoré politické iniciatívy a programy boli doteraz úspešné. Skupina predloží do polovice roku 2012 politické návrhy.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.