BELGICKO: Dočasné riešenie pre slovenských a českých Rómov v Bruseli

ilustračné FOTO

Brusel 17. júla 2011 (TASR) - Belgické médiá veľmi pozorne sledujú situáciu 12 rómskych rodín pôvodom z Českej republiky a Slovenska, ktorí si zvolili Brusel za svoju cieľovú stanicu po úteku zo svojich domovov.

Uplynulý týždeň pre početnú skupinu Rómov znamenal neustálu zmenu miesta pobytu. Kvôli zlým hygienickým podmienkam a zhoršeniu zdraviu niektorých detí bruselské úrady vysťahovali približne 60 Rómov z parku Maximillien neďaleko železničnej stanice Gare du Nord. Noc zo štvrtka na piatok strávili v telocvični najväčšej bruselskej univerzity ULB, kde im bola poskytnutá základná lekárska pomoc a potraviny, keďže niektoré zo 41 rómskych detí v tejto skupine vykazovali znaky podvýživy. Na ďalšiu noc, z piatka na sobotu, ich úrady deložovali do opusteného domu na Rue de Champs vo štvrti Etterbeek. Tento opustený dom slúži počas zimy ako útulok pre bezdomovcov, aby nezamrzli na ulici. Ako však zistila mestská inšpekcia, v dome boli počas poslednej zimy odmontované sprchy a sanitárne zariadenia a okrem toho budova je tohto leta určená na rekonštrukčné práce.

„Budova na Rue de Champs nie je vhodná na prichýlenie ľudí. Sprchy, ktoré sme nainštalovali počas poslednej zimy pre bezdomovcov, boli odmontované. Polícia okrem iného zistila, že žiadatelia o azyl sa v dome zabarikádovali, čo je neprípustné z bezpečnostného hľadiska," vyhlásil v sobotu starosta štvrti Etterbeek Vincent De Wolf pre agentúru Belga.

Z tohto dôvodu slovenskí a českí Rómovia našli v sobotu novú dočasnú adresu v budove bývalej nemocnice na námestí Docteur Jean Joly, kde donedávna pobývala skupina iránskych žiadateľov o azyl.
„Tu môžu zostať 18 až 30 mesiacov, čo je určite dlhšie obdobie než v aké mohli sami dúfať," povedal starosta De Wolf, ktorý v sobotu večer podpísal formálnu dohodu s predstaviteľmi Rómov o podmienkach a spôsoboch ich pobytu v tejto budove.

Ako opakovane uvádzajú belgické médiá, ide o skupinu 60 až 65 Rómov slovenského a českého pôvodu, ktorí tvrdia, že museli zo svojich pôvodných domovov odísť kvôli opakovaným útokom a perzekúciám zo strany pravicových a skinheadskych hnutí. Podľa agentúry Belga miestne úrady už oslovili príslušné české a slovenské úrady, či sú tvrdenia rómskych prisťahovalcov pravdivé.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.