Belgické médiá: Slovenskí Rómovia v Bruseli vzbudzujú ľútosť i pohoršenie

ilustračné foto TASR

Brusel 23. septembra 2011 (TASR) - Belgické médiá takmer každý deň prinášajú nové správy o desiatkach Rómov zo strednej Európy, ktorí sa usadili v širšom centre Bruselu a nejavia najmenšie náznaky odchodu domov ani napriek tomu, že sa belgické úrady o nich takmer nestarajú a pobyt v Bruseli im momentálne neprináša nijaké výhody.
Správy belgickej tlače sa zo dňa na deň rôznia. Pred tromi dňami belgický rozhlas i televízia hovorili o 72 Rómoch pôvodom z Českej republiky, ktorých polícia vyhostila z priestorov železničnej stanice Gare du Nord.

Vo štvrtok denník La Derniere Heure, odvolávajúc sa na tlačovú agentúru Belga, uvádzal už iba 40 Rómov, z toho 22 detí, prevažne slovenského pôvodu, ktorí najskôr okupovali priestory parku Maximilien a postávali pred budovou Federálnej agentúry pre žiadosti o azyl (Fedasil) a neskôr sa presťahovali na námestie Gaucheret.

Na ich etnicite nakoniec ani tak nezáleží, pokiaľ pochádzajú z niektorého členského štátu Európskej únie. V tom prípade ich belgické úrady musia evidovať iba ako turistov - ktorí sa správajú nemiestne, spávajú v parku a čakajú na akúkoľvek pomoc od úradov. Zatiaľ jedinú pomoc, ktorú skupina Rómov dostala, je autobus, čo pre nich vybavil Bernard De Vos, hlavný delegát pre detské práva v Belgicku. A aj to len preto, že viaceré z rómskych detí vykazujú známky podchladenia.

Ako uviedla agentúra Belga, Rómovia prespávajú v autobuse na striedačku. Cez deň sú na námestí Gaucheret, kde v podchode a popri stenách budov navŕšili svoje kufre, tašky, škatule, igelitky a detské kočíky. Cez to všetko sa povaľujú ich kusy oblečenia. Dospelí Rómovia väčšinou posedávajú na kufroch a fajčia, kým ich deti pobehujú okolo, snažia sa hrať, s čím sa dá, a podľa všetkého si neuvedomujú vážnosť situácie, v ktorej sa ocitli.

Benoit Van Der Meerschen z Centra pre laické akcie v správe, ktorú centrum zavesilo aj na portál YouTube, s ľútosťou tvrdí, že prisťahovalci sa nachádzajú v prekérnej situácii, keď sa nikto o ich nestará. Doterajší verbálny pingpong medzi lokálnou a regionálnou samosprávou a federálnymi úradmi podľa neho nepriniesli žiaden konkrétny výsledok. Úrady jednoducho nevedia, čo s nimi.

Viaceré belgické úrady na ochranu ľudských práv kritizujú mestskú správu vo štvrti Schaerbek, že nechala Rómov vysťahovať zo stanice - kde boli chránení pred zlým počasím a chladom - bez toho, aby im ponúkla dôstojné náhradné riešenie. Práve združenia a organizácie na ochranu ľudských práv a detí sa doteraz postarali o zbierky pre prisťahovalcov, ktorí dostali nové deky a teplé oblečenie, nejaké potraviny a základné hygienické potreby.

Pierre Verbeeren, riaditeľ organizácie Lekári sveta, tvrdí, že mnohé z rómskych detí majú zápal dýchacích ciest, čo sa u nich môže stať chronickým problémom kvôli pretrvávajúcim zlým podmienkam, v ktorých žijú. Ďalšie zdravotné problémy sa podľa neho týkajú kožných ochorení, stresu a úbytku na telesnej váhe. Dodal, že podľa všetkého sa ich celkový zdravotný stav môže iba zhoršovať.
Medzitým sa na internetových portáloch belgickej tlače rozpútala intenzívna diskusia čitateľov. Väčšina z nich je rozhorčených a zastáva názor, že Belgicko "nie je Matka Tereza", že takíto prišelci sú iba ďalšou záťažou pre belgických daňových poplatníkov, a že by sa Rómovia mali čo najskôr vrátiť do krajiny svojho pôvodu, lebo pre Belgicko nebudú ani pracovať, ani platiť dane.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.