Bratislava, 05.11.2014 Zaujímavosti

VEDELI STE O TOM: Dnes je medzinárodný deň rómčiny

foto internet

Rómčina má 8 pádov, 2 rody či 3 slovesné triedy, ktoré ovplyvňujú koncovky v časoch. Donedávna bola jazykom uzavretej skupiny ľudí. V súčasnosti sa, ale pozícia rómčiny mení.

Po uznaní rómskej národnosti, etnicity a kultúry a sa pozícia rómčiny mení. Vznikajú niektoré nové slová, dokonca sa používa už aj na medzinárodných politických rokovaniach, odborných konferenciách, ale aj v tlači.


História rómčiny

Od 90. rokov rezonovala téma kodifikácie, či skôr štandardizácie rómskeho jazyka, pričom k určeniu pravidiel pre pravopis došlo ešte v roku 1974. V tomto roku vyšla aj učebnica Základy romštiny významnej českej lingvistky Mileny Hűbschmanovej. Základom štandardizovaného jazyka sa stal východoslovenský dialekt.

Rómsky jazyk knihách

Po roku 1989 začali vydávať v rómskom jazyku rozprávky, poéziu a prózu. Medzi významných autorov patrí Elena Lacková, Dezider Banga, Ján Berky - Ľuborecký či József Ravasz. Elena Lacková v tomto období vydala vo Východoslovenskom nakladateľstve Košice v roku 1992 dvojjazyčný výber rozprávkovej tvorby Rómske rozprávky - Rómske paramisa. V roku 1990 začal vydávať Dezider Banga časopis Roma a detský časopis Luluďi (1992).

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.