Bratislava, 28.8.2013 Zaujímavosti

ÚTOK V MOLDAVE: Matica rómska chce nominovať ombudsmanku Dubovcovú na ocenenie

foto pluska.sk/ Gipsy Television

Matica rómska, na čele ktorej stojí docent Tibor Loran, nominuje verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú na ocenie Gypsy Spirit "Osobnosť a Čin roka". "Ako jediná na Slovensku našla odvahu a verejne poukázala na to, aké protiprávnosti sa dejú voči Rómom," uviedol pre Gipsy Television Tibor Loran.

"Vzhľadom na závažnosť celého represívneho policajného incidentu v Moldave, Matica rómska, vyzýva predsedu Výboru pre ľudské práva Národnej Rady SR, aby váhou svojej osobnosti, autority a funkcie, vytvoril podmienky na to, aby sa predmetný výbor Národnej rady SR zaoberal Mimoriadnou správou verejného ochrancu práv vo vzťahu k závažnému porušeniu ľudských práv Rómov z Moldavy," uviedol pre Gipsy Television Tibor Loran.

 

Matica rómska zároveň žiada medzinárodné a domáce organizácie v oblasti ľudských práv, aby napomohli vytvoriť podmienky na to, aby mimoriadna správa verejnej ochrankyni práv, bola v parlamente prerokovaná.


"Zároveň prosíme ústavných politikov, aby prestali napádať pani Dubovcovú za to, že ako jediná na Slovensku, našla odvahu a verejne poukázala na to, aké protiprávnosti sa dejú voči Rómom. Za doterajšiu prácu v oblasti presadzovania ľudských práv, ľudskú a občiansku odvahu a za prínos pani Dubovcovej k vymožiteľnosti práv aj pre Rómov, ju Matica rómska nominuje na ocenenie v rámci 5. ročníka Gypsy Spirit 2013 v kategórii Osobnosť a Čin roka," vysvetlil Loran.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.