23.06.2018 Zaujímavosti

RADNOVCE: V dedine sú majoritou Rómovia, tvoria zhruba 96 percent obyvateľstva.

ilustračné foto

Pozícia majority a minority je v obci Radnovce na juhu Rimavskosobotského okresu opačná, než vo väčšine iných dedín Slovenska.

Rómovia v nej majú absolútnu väčšinu, keďže tvoria zhruba 96 percent z 930 obyvateľov. „Väčšina ľudí je u nás maďarskej národnosti, vrátane Rómov, ktorí tiež hovoria po maďarsky. Sme vlastne len nejakých 12 až 13 kilometrov od maďarských hraníc, takže tu prevažuje maďarčina,“ vysvetlil starosta Aladár Bari pre TASR s tým, že v celej obci majú iba jediného Slováka a špecifikom je tiež vysoký podiel mladých ľudí. „Počet obyvateľov vo veku do 18 rokov je zhruba 380,“ dodal.

 Kvalitu života v Radnovciach ovplyvňuje nedostatok inžinierskych sietí, keďže prakticky jedinou vybudovanou je elektrická sieť. „V tomto regióne pitnú vodu z vodovodu nenájdete. Približne 600 metrov od dediny síce vedie vodovod smerom do Čížu, ale Radnovce ani ďalšie z okolitých obcí naň nie sú pripojené. Máme však už povolenie na vybudovanie prípojky do dediny, ak na to budú peniaze,“ uviedol Bari a doplnil, že majú pripravenú aj zmluvu na vypracovanie projektovej dokumentácie vodovodu, kanalizáciu a koreňovej čistiarne odpadových vôd. „Na plynofikáciu obce však nie je ani šanca,“ konštatoval.

Zámerom do budúcnosti, ktorý by podľa jeho slov tiež mohol zlepšiť kvalitu života jej obyvateľov, je zriadenie komunitného centra. Vzniknúť by mohlo v budove bývalej fary, ktorú samospráva prednedávnom kúpila od cirkvi. Zatiaľ je však prázdna a potrebuje rekonštrukciu. „Radi by sme práve tam zriadili komunitné centrum, ak sa nám podarí získať peniaze na jej opravu,“ ozrejmil starosta.

Zložitou oblasťou je v Radnovciach aj otázka bývania. V tomto smere však podľa Bariho vidieť nádej na zlepšenie. „Chceli by sme postaviť 30 bytových jednotiek nižšieho štandardu. V súčasnosti čakáme na odsúhlasenie projektu ministerstvom dopravy a vyjadrenie Štátneho fondu rozvoja bývania,“ priblížil.

Ak všetko pôjde dobre, byty by chceli dokončiť ešte v tomto roku. „Nebude však ľahké tie bytové jednotky rozdeliť ľuďom. Máme totiž okolo 120 žiadostí. Teda 30 rodinám pomôžeme, ale ďalší budú mať na nás ťažké srdce,“ podotkol Bari.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.