Bratislava, 02.10.2015 Zaujímavosti

Prečo sa slovenskí Rómovia presťahovali do Česka? Prezradí výstava Khatar san.

foto Gipsy Television

Po Prahe, Brne či Ostrave prišla do Bratislavy audiovizuálna výstava s názvom Khatar san. Vernisáž zachytáva životné príbehy slovenských Rómov, ktorí v minulosti odišli za prácou do Česka.

Autorka projektu našla 20 ľudí, ktorí po druhej svetovej vojne odišli za prácou. Práve v susednom Česku sa snažili nájsť lepší život. Výstava Katar san čo v preklade znamená odkiaľ si, preto ponúka návštevníkom unikátny pohľad nato, ako sa vyvíjal život týchto slovenských Rómov. 

"Našou snahou bolo zaplniť prázdne miesta v dejinách povojnového Československa. Príbehy našich pamätníkov ukazujú, že slovenskí Rómovia sú presne tak, ako ostatní Stredoeurópania, výkladnou skriňou veľkých dejín, dramatických vojnových a povojnových udalostí," povedala pre Gipsy Television autorka výstavy Kateřina Sidiropulu Janků.

Vernisáž Khatar san nie je obyčajnou výstavou. Návštevníci uvidia nielen fotografie rómskych pamätníkov, ale aj videorozhovory. Ľudia sa preto dozvedia detaily z ich života. Výstava je výsledkom sociologického výskumu, ktorý realizovala Masarykova univerzita v Brne. Na Slovensku vernisáž zastrešuje Centrum pre výskum etnicity a kultúry. 

"Rómovia sú dlhodobo súčasťou našej spoločnosti a nie vždy venujeme dostatočný priestor tomu, aby sme si to uvedomili. Dať hlas samotným pamätníkom a ukázať ich životné príbehy je veľmi dôležitým spôsobom, ako ukázať rozmanitosť, ktorá je pre českú a aj slovenskú spoločnú históriu charakteristická," povedala riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry, Elena Gallová Kriglerová.


Výstavu Khatar san si ľudia môžu pozrieť v bratislavskom KC Dunaj do konca novembra.

Pozrite si reportáž, ktorú sme nakrútili na výstave - Khatar san?

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.