Bratislava, 28.09.2016 Zaujímavosti

POZVÁNKA: Romano Kher pozýva na Odtlačky srdca.

V spojení slov Rómovia a umenie si väčšina ľudí predstavuje  hudobné umenie. O výtvarnom umení sa veľa nehovorí. Rómskych mladých výtvarníkov  na Slovensku preslávil učiteľ výtvarnej výchovy v Jarovniciach, okrese Sabinov.

Kresby jeho žiakov boli na výstavách v Poľsku, USA, Japonsku a ďalších krajinách. Martin Kaleja-Januv- talent z Jarovníc je jedným z autorov výstavy Odtlačky srdca. Ďalším výtvarníkom je Jozef Fečo, mladý, ambiciózny maliar, stvárňujúci podobizne známych osobností politického, kultúrneho a spoločenského života doma i vo svete.

Dominantným motívom umeleckých prejavov rómskych výtvarníkov je najmä vidiek, dedinské prostredie, rómske zvyky a tradície, ale aj staré rómske báje. "Vystavované obrazy sú majetkom Múzea kultúry Rómov na Slovensku a Štátnej vedeckej knižnice v Prešove – dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry," Gipsy Television informovala Agnes Horváthová, štatutárna zástupkyňa organizácie Romano Kher.

Výstavu bude sprístupnená v bratislavskom Zichyho paláci v dňoch od 01. do 30. októbra 2016.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.