RAKÚSKO/ Viedeň, 19.11.2014 Zaujímavosti

POĽSKO: Vedeli ste o tom, že Papusza bola prvou rómskou poetkou? Nakrútili o nej veľkofilm!

foto Gipsy Television

Vedeli ste o tom, že Bronislava Wajs známa, ako Papusza bola prvou rómskou poetkou? Dokonca o nej nakrútili už aj veľkofilm! My sme sa rozprávali s hlavnou hrdinkou tejto snímky.

Bronislava Wajs známa, ako Papusza bola prvou rómskou poetkou. Rovnomenný film sleduje jej život od detstva až po obdobie slávy. Papusza bola výnimočná tým, že sa sama naučila čítať a písať, aj keď bola jej rodina proti tomu.

Osud hlavnej hrdinky ovplyvnil Jerzy Ficowski, ktorý istý čas cestoval s kočovnými Rómami. Naučil sa rómsky jazyk a prehovoril Papuszu, aby si začala svoje básne zapisovať. Práve on jej neskôr pomohol vydať jej poéziu a napísal tiež knihu o tom, čo všetko sa naučil o živote Rómov.

Papusza popri svojom úspechu a sláve bojovala aj s nešťastím, ktoré prežívala. Jej komunita ju odsúdila. Vylúčila ju z komunity. Vraj prezradila rómske tajomstvá, ktoré sa nemal nikdy dozvediež žiadny "gádžo".

Papusza vylúčenie znášala veľmi zle a psychicky sa zrútila. Papusza je podľa viacerých filmových kritikov jeden z najlepších čiernobielych filmov, ktoré vznikli za posledné roky.

Väčšina dialógov je v rómčine, a preto sa herečka, ktorá stvárnila Papuszu musela naučiť po rómsky. Pre Gipsy Television prezradila, aké bolo vžiť sa do Papuszinho osudu. "Bola veľmi jemná a citlivá, emocionálna. Na druhej strane bola veľmi usilovná a bojovala za svoje práva, v patriarchálnej komunite, zaplatila asi najväčšou cenou za svoju nezávislosť, ale myslím, že žila svoj život tak, ako chcela," povedala v rozhovore predstaviteľka Papusze, Jowita Budnik.


Poľská snímka získala zvláštne uznanie poroty na filmovom festivale v Karlových Varoch, cenu za réžiu na festivale Valladolid a 6 nominácií na národnú filmovú cenu Orol 2014. Naposledy film premietali na festivale LET´S CEE vo Viedni. 


Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.