Veľká Británia, 17.04.2015 Zaujímavosti

Kráľovná Alžbeta II. udelí vyznamenanie rómskemu policajtovi z Čiech.

foto dailymail.co.uk

Policajt Petr Torák dostane v máji vyznamenanie Rad britského impéria, čo je vysoké britské civilné vyznamenanie. Rómovi, ktorý pracuje pre britskú políciu už niekoľko rokov, kráľovná rad zapožičia za služby rómskej komunite. 

Petr Torák žije v Británii od roku 1999, po tom, čo sa jeho rodina rozhodla opustiť Liberec po údajných opakovaných fyzických útokoch neonacistov. V meste Peterborough, ktoré leží asi 120 km severne od Londýna pracuje ako policajt. Tu okrem svojej práce na kriminálnych prípadoch často pomáha svojim britským kolegom pri komunikácii s rómskou komunitou.

"Je to veľká pocta, je vidieť, že tu si vážia ľudí bez toho, aby sa pozerali na ich farbu pleti alebo na ich pôvod,“ povedal policajt pre Český rozhlas.


Po práci sa Petr Torák venuje aj niekoľkým projektom, ktorých cieľom je pomáhať ľuďom z prostredia rómskej komunity. Okrem iného je tiež spoluzakladateľom Asociácie rómskych policajtov.


zdroj textu: Český rozhlas






SÚVISIACI ČLÁNOK: 


PETR TORÁK: Keď som sa dozvedel, že dostanem vyznamenanie, tak som šiel do kolien.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.