27.06.2018 Zaujímavosti

KOŠICE: Divadlo Romathan uvádza v premiére tragikomédiu Očistec.

Pôvodnú rómsku tragikomédiu s názvom Očistec (Žužaripen) pripravilo pre svojich divákov košické divadlo Romathan. Inscenáciu ako v poradí 75. premiéru uvedú v divadle vo štvrtok 28. júna. Autorom scenára a režisérom je Marián Balog.



 

Karol Adam, riaditeľ divadla Romathan
Zdroj: TASR

"Je to dielo o živote Rómov zo súčasnej doby a ukazuje ich pozitívne aj negatívne životné zvyky, nesie sa to v zábavnom duchu, nechýba ani hudba a tanec," priblížil pre TASR riaditeľ divadla Karol Adam. Jazyk inscenácie je v slovenčine, rómčine i šarištine.

V hlavných úlohách sa predstavia herci Dáša Polláková, Eva Adamová, Gejza Vaňo a Jozef Ferko. Hudbu skomponoval Karel Adam, choreografiu mala na starosti Eva Damová a scénu Juraj Vaňo.

Autor sa inšpiroval skutočným životom Rómov a chcel spestriť repertoár divadla. V inscenácii jeden z hlavných hrdinov – Gejza, ktorý žil hriešny a nezdravý život, zomrie na infarkt, vo sne sa zjaví svojej žene v snahe získať odpustenie, pretože nemôže prejsť očistcom. Napriek tomuto čiernemu rámcu ide o veselohru.

"Chcel som vytvoriť aj niečo iné, aby sme stále nehovorili len o láske, nevytvárali lásku medzi Rómoma Nerómom, chcel som vytvoriť niečo konkrétne naše rómske. Čiže, bude tam humor a veľká zábava a dúfam, že sa to bude ľuďom páčiť. Príbeh je v podstate o tom, že každý problém sa dá riešiť, a aj ten negativizmus sa dá obrátiť na pozitivizmus, stačí človeku, aby pozitívne myslel," zhodnotil Balog.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.