24.10.2019 Zaujímavosti

Každý štvrtý Nemec má antisemitské zmýšľanie.

Každý štvrtý Nemec má antisemitské zmýšľanie a 41 percent občanov Nemecka si myslí, že Židia až príliš veľa rozprávajú o holokauste. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnil Svetový židovský kongres.

O jeho výsledkoch informoval denník Die Süddeutsche Zeitung. Dvadsať osem percent ľudí, ktorých autori štúdie označili za príslušníkov tzv. elity (za elitu považujú absolventov vysokých škôl s ročným príjmom najmenej 100.000 eur) v prieskume uviedlo, že Židia majú až príliš veľkú moc v hospodárstve krajiny; 26 percent z nich si myslí, že majú príliš veľký vplyv na svetovú politiku.

Takmer polovica členov elity (48 percent) zastáva názor, že Židia sa lojálnejšie správajú k Izraelu než k Nemecku. Dvanásť percent všetkých respondentov zase vyslovilo presvedčenie, že Židia nesú zodpovednosť za väčšinu vojen na svete, a 22 percent tvrdí, že nenávisti čelia pre svoje správanie.



Prieskum, na ktorom sa zúčastnilo 1300 respondentov, sa konal pred dva a pol mesiacmi, čiže ešte pred útokom v meste Halle, kde 27-ročný muž motivovaný antisemitskými a krajne pravicovými názormi zastrelil pred synagógou a v jej okolí dvoch ľudí.

Riaditeľ Svetového židovského kongresu Ronald S. Lauder v súvislosti s výsledkami prieskumu vyhlásil, že antisemitizmus dosiahol v Nemecku krízový bod. "Je na čase, aby celá nemecká spoločnosť voči antisemitizmu zaujala postoj a bojovala proti nemu," povedal.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.