12.02.2018 Zaujímavosti

HISTORICKÝ KALENDÁR: Rómom zakázali kočovať!

Meno jednej z najvýznamnejších habsburských panovníčok sa spája s reformami. K nim možno zaradiť aj prvý svetový pokus o asimilovanie Rómov.

Osvietenecká snaha o unifikovanie ríše sa týkala všetkých etník. Za osobitnú skupinu považovali v monarchii Rómov. Práve v Uhorsku bol v porovnaní s inými krajinami Európy ich podiel jedným z najvyšších. Preto nie div, že neunikli pozornosti Márie Terézie, ktorá sa rozhodla pretvoriť ich na štandardných obyvateľov ríše. Cestou mala byť asimilácia.

12. februára 1773 vydala Mária Terézia nariadenie o usadení a zamestnaní Rómov, čím bolo Rómom zakázané kočovať, používať svoj jazyk či dokonca sobášiť sa medzi sebou. Rómske deti sa mali dávať na výchovu do sedliackych rodín a všetci Rómovia sa mali usadiť, riadne sa zamestnať a zarábať si na živobytie. Panovníčka ich chcela týmto nariadením začleniť do majoritnej spoločnosti. Jej pokus sa však skončil neúspechom.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.